BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67

Marka bağımlısı bir anne misiniz? Bir de bunları okuyun!

Alışverişte kimin dediği oluyor sizin mi çocuğunuzun mu? Markette çocuğunuz abur cubur reyonuna girince ya da oyuncakçı turuna başladığınızda çocuğunuza söz dinletebiliyor musunuz?

Alışverişte kimin dediği oluyor sizin mi çocuğunuzun mu? Marka tutkunu bir anne misiniz? Markette çocuğunuz abur cubur reyonuna girince yada oyuncakçı turuna başladığınızda sizin sözünüz geçiyor mu?

Siz yanıtları düşünerken, ben de The Brand Age Dergisi'nin Xsights Araştırma ve Danışmanlık ile birlikte gerçekleştirdiği “Çocuk Dünyasında Markalar Algı Araştırması” sonuçlarını yazayım.

Bakalım alışverişte kimin dediği oluyormuş!

ÇOCUKLARIN İZLEDİĞİ REKLAMLARA DİKKAT!

Araştırmaya göre, çocuklar marka tercihlerinde en çok reklamlardan etkileniyor. Oran ise yüzde 58. Reklamları sırasıyla yüzde 49 oranıyla sosyal çevre, yüzde 46’lık bir oranda da arkadaşlar etkiliyor.

Peki anneler neden etkileniyor?

Her 10 anneden sekizi ürün alışverişinde çocuklarının tercihlerinden etkileniyor. Reklamı izleyen çocuk anneyi kandırıyor!
“Olur mu öyle şey! Annelerin hiç mi etkisi yok?” diyenler için sonuçlar gelsin…

ANNELER İÇİN FİYAT ÖNEMLİ

Araştırma kapsamında annelere “kendiniz ve çocuğunuz için marka seçimini etkileyen faktörler nelerdir?” sorusu soruldu. Anneler çocuklarının marka tercihinde en etkili olan faktörün reklamlar (Yüzde 58) olduğunu, kendilerinin ise fiyata (Yüzde 53) göre marka tercihi yaptığını belirtiyor. Hem çocukların hem de annelerin marka tercihini etkileyen diğer önemli unsurlar ise sosyal çevre ve arkadaşlar.

Annelerin yüzde 66’sı genel olarak çocuklarının tercihlerinin, kendi satın alma kararları üzerinde etkili olduğunu belirtiyor. AB SES mensubu annelerin çocuklarının tercihinden etkilenme oranı yüzde 85. (AB SES GRUBU Yüksek eğitim almış, sosyo ekonomik durumu orta ve üstü olan demek) C1 SES mensubu annelerin ise etkilenmeme oranı yüzde 27 (Bu grupta lise mezunu, esnaf, emekli vs. meslek grubundakileri tanımlıyor)
Yani, refah seviyesi arttıkça annelerin çocuklarının marka tercihlerinden etkilen­me oranlarının arttığı, ürünün fiyatı arttıkça ise annelerin etkilenme oranının azaldığı görülüyor.

ÇOCUKLAR MARKALARA ANNELERİN GÖZLERİNDEN BAKIYOR

Çocukların yüzde 44’ü markalara karşı tutumlarını annelerinin tutumlarına göre belirlerken, yüzde 56’sı diğer faktörlere (arkadaş, reklam, çevre vb.) göre belirliyor.

MARKA BAĞIMLISI BİR ANNE MİSİNİZ?

Araştırmanın marka bağımlılığıyla ilgili bölümü ise çarpıcı. Neredeyse her iki anneden biri ‘marka bağımlısı.’ Marka bağımlısı olmayan annelerin oranı yüzde 59 çıkarken, markalara karşı duyarlılık gösteren annelerin oranı yüzde 49 çıktı.

MARKETE VE OYUNCAKÇIYA GİDİNCE…

Araştımanın bir diğer çarpıcı sonucu ise her 10 anneden yaklaşık sekizi (Yani yüzde 75’i) ürün alışverişinde çocuklarının tercihlerinden etkileniyor. Bu etkilenmenin kırsal bölgelerde yaşayan annelerde daha fazla olduğu görülüyor. Ortalama etkilenme skorunun en yüksek olduğu kategoriler oyuncak ve kek (3,4). Çocukların satın almada en az etkisi olduğu kategoriler ise cep telefonu ve (2,8) ve beyaz eşya (2,6).

ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ

Xsights Araştırma ve Danışmanlık tarafından gerçekleştirilen “Markaların Efendisi Çocuklar: Çocuk Dünyasında Markalar Algı Araştırması 2017” araştırmasına, Türkiye temsili, IBSS-1 kapsamında yer alan ve 12 ilde ikamet eden toplam 400 anne katıldı. 6 -12 yaş arası çocuk sahibi (sahip olunan çocuk sayısı ortalama iki) ve yaş ortalaması 38 olan annelerin %13’ü AB, %22’si C1, %29’u C2 ve %36’sı DE SES grubuna dahil. 8-10 Mart 2017 tarihleri arasında CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemiyle gerçekleşen araştırmada katılımcı annelerin yaklaşık %70’i ev hanımı, %30’u ise çalışan anne.