BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Maliye önünde protesto

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyeleri, sağlık çalışanlarından yemek ücreti alınmasına tepki gösterdi.

Abone ol

SES'e üye bir grup, ''Parasız yemek istiyoruz'', ''Ekmek yoksa barış da yok'' yazılı pankartlarla Maliye Bakanlığı önünde toplandı.

SES Genel Sekreteri Kemal Yılmaz, yaptığı açıklamada, Maliye Bakanlığının sağlık çalışanlarından yemek ücreti alınmasına ilişkin kararını dava ettiklerini ve hukuki sürecin devam ettiğini belirtti.

Bakanlığın kararı doğrultusunda üniversite hastaneleri ve Sağlık Bakanlığına bağlı bazı hastanelerde ücret uygulamasının başlatıldığını kaydeden Yılmaz, Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin 6. maddesinde ''Hastane, pansiyonlu okul ve işçi ile çalışan iş yerlerindeki memurlar, birim büyüklüğü ve personel sayısına bakılmaksızın hasta, öğrenci ve işçiler için mevcut yemek servisinden faydalanırlar'' ifadesinin yer aldığını söyledi.

Bu hüküm nedeniyle bu kurumlarda çalışanların ücretsiz yemek hakkından yararlanması gerektiğini savunan Yılmaz, şöyle konuştu:

''Maliye Bakanlığının talep ettiği yemek ücreti uygulaması yönetmeliğe aykırıdır. Yemek ücreti ödemesi başladığında ise kamu emekçilerine 2008 yılı içinde yapılan zamlar bu yolla geri alınmaktadır. Çünkü yemek katkı payı personele aylık 20-57 YTL arasında ek külfet getirmektedir. Her şeyi satmakla övünen, yaşamın her alanına 'Nasıl kar elde edebiliriz?' zihniyeti ile yaklaşan Maliye Bakanlığı, nöbetli çalışılan ve nöbetlerin 16-24 saat olduğu, yemek saatinin bile dönüşümlü uygulandığı, hatta eleman eksikliğinden dolayı nöbet izninin dahi kullanılamadığı sağlık alanında bu fedakarlıkla çalışan emekçilerin yedikleri yemekten elde edeceği gelire göz dikmiştir.''

Yılmaz, uygulamanın iptali için imza kampanyası başlattıkları, ayrıca bakanlık yetkilileri ile görüşme talep ettiklerini ancak randevu verilmediğini söyledi.

Yılmaz, Bakanlığın uygulamayı başlatan yazıyı geri çekmesini istediklerini belirterek, ''Aksi takdirde sağlık emekçileri olarak bir öğün yemeğimize dahi göz dikenleri affetmeyeceğiz'' dedi.

Açıklamanın ardından ''Ekmek yoksa barış da yok'', ''Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz'' sloganları atan grup, kampanyada toplanan imzaları Maliye Bakanlığına teslim etti.