BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Mali'deki otel baskınında kanlı bilanço!

Mali'nin başkenti Bamako'daki Radisson Otel'e düzenlenen terörist saldırıda en az 22 kişi öldü, 20 kişi yaralandı.

Abone ol

Mali'nin başkenti Bamako'daki Radisson Otel'de gerçekleşen rehine krizinde ilk belirlemelere göre en az 22 kişinin öldüğü, 20 kişinin de yaralandığı bildirildi. 

Güvenlik ve sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre,  hayatını kaybedenler arasında Fransa ve Belçika vatandaşlarının bulunduğu belirtildi.

Kurtarılan rehineler arasında 7 Türk Hava Yolları (THY) çalışanı, 7 Cezayirli, 12 Air France mürettebatı, 6 ABD'li, 2 Alman, 7 Çinli, 20 Hindistanlı, 45 Malili ve 15 de Fransız olduğu öğrenildi. 

ÜST DÜZEY FRANSIZ BELÇİKALI HAYATINI KAYBETTİ

Hayatını kaybedenlerden birinin üst düzey bir Belçikalı yetkili ile bir Fransız olduğu kaydedilirken, Belçika Dışişleri Bakanının daha önce yaptığı açıklamada otelde olduğunu söylediği 4 Belçika vatandaşının durumuna ilişkin ise henüz bilgi alınamadı.  

Mali'de silahlı bir grup, sabah başkent Bamako'da bulunan Radisson Otel'e baskın düzenlemiş, 170 kişiyi rehin almıştı.

Rehinelerden 130'u Fransız ve ABD destekli Mali emniyet birimleri tarafından düzenlenen operasyonla, onlarcası da kendi çabalarıyla kurtulurken, bazıları da teröristler tarafından serbest bırakılmıştı.

Mali nerede, Mali neresi, Malide kaç müslüman var, Mali otel baskını, Mali son dakika terör

170 KİŞİ REHİN ALINMIŞTI?

Yerel yetkililer, başkent Bamako'nun Hamdallaye Mahallesi'nde çok sayıda yabancı uyruklu kişinin konakladığı ve Radisson Otel'de silahlı bir grubun 140'ı konuk, 30'u personelden oluşan 170 kişiyi rehin aldıklarını açıklamıştı.

EL KAİDE BAĞLANTILI ÖRGÜT ÜSTLENDİ

Mali Güvenlik Güçler otele operasyon başlattı. Görgü tanıkları otelden çatışma seslerinin geldiğini söyledi. Ardından tüm rehinelerin kurtarıldığı bilgisi aktarıldı.

Mali'deki Radisson Otel'indeki rehine olayını El Kaide ile bağlantılı El Murabitun grubu üstlendi.

Mali'de Ağustos ayında da Sevare kasabasındaki bir oteldeki 24 saatlik kuşatma ve rehin alma krizinde dört asker ve beş BM çalışanı hayatını kaybederken, dört saldırgan öldürülmüştü. Saldırıyı, El Kaide bağlantılı El Murabitun örgütü üstlenmişti. Örgütün Cezayirli lideri Muhtar Belmuhtar, Afganistan'daki bir patlamada sol gözünü kaybettiği için "Tek gözlü" ismiyle biliniyor. Belmuhtar'ın geçtiğimiz aylarda öldürüldüğü öne sürülmüş ancak bu iddia doğrulanamamıştı.

OLAYDA THY PERSONELİ REHİN ALINDI

THY Basın Müşavirliği'nin aktardığı bilgiye göre rehin alınan 7 personelden tamamı serbest bırakıldı.

Otelde rehin kalan Türk pilotların İsmail Yerli ve Sadık Murat Arat olduğu belirtildi. Serbest kalan THY personelinin İsmail Yerli, Sadık Murat Arat, Deniz Kıvrak, Şerife Kavacık, Mehmet Atmaca olduğu belirtildi.

Bir kabin görevlisi, "Güvenli bölgedeyiz. 2 arkadaşımız otelden kurtarılacak inşallah. Güvenlik güçleri odamıza gelip bizi kurtardı. Çok iyiyiz, biz iyiyiz sağolun" dedi.

THY, Mali’deki rehine olayında kurtarılan personelini Türkiye’ye getirmek için özel İstanbul'dan uçak kaldırdı. Uçak Türkiye'ye gelmek isteyen Türk vatandaşlarını da alacak.

Mali nerede, Mali neresi, Malide kaç müslüman var, Mali otel baskını, Mali son dakika terör

BM İSTİKRAR MİSYONU YETKİLİLERİ OTELDE

Görgü tanıkları, birkaç kişinin çalıntı olduğu öne sürülen ve diplomatik plaka taşıyan bir araçla otele geldiğini ileri sürdü. Öte yandan otelin çevresi güvenlik güçleri tarafından ablukaya alındı.

Silahlı kişiler ile çıkan çatışmalarda 2 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı belirtilmişti. Rehine krizinin yaşandığı, 190 odalı lüks otelde, ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) yetkililerinin de konakladığı ifade edildi.

Malililer saldırı anını böyle görüntüledi:

"CİHATÇILAR KORİDORDA ATEŞ EDİYOR"

Radison Otel Grubu'ndan yapılan açıklamada, iki saldırganın 140 müşteri ve 30 personeli rehin aldığı belirtildi. Ajansa konuşan bir güvenlik kaynağı, "Her şey yedinci katta oluyor. Cihatçılar koridorda ateş ediyor" dedi.

KUR'AN-I KERİM OKUYANLAR SERBEST BIRAKILDI

Mali'nin başkenti Bamako'da Radisson Otel'de silahlı bir grubun Kuran-ı Kerim okuyabilen bazı rehinelerin serbest bırakıldığı belirtildi.

Güvenlik yetkilileri, başkent Bamako'nun Hamdallaye Mahallesi'nde çok sayıda yabancı uyruklu kişinin konakladığı ve 170 kişinin rehin alındığı Radisson Otel'de Kuran-ı Kerim okuyabilen bazı rehinelerin serbest bırakıldığını ifade etti.

MALİ DEVLET BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Mali Devlet Başkanı İbrahim Bubakar Keita, rehine krizi ile ilgili durumun "kaygılandırıcı" olduğunu açıkladı.

Basına yaptığı açıklamada, başkent Bamako'daki Radisson Otel'de süren rehine olayının "kaygılandırıcı" olduğunu belirten Keita, kargaşadan uzak durulması gerektiğini vurgulayarak sükunete çağırdı.

Keita, Mali'nin gidilmemesi gereken ülkeler arasında sayılmaması gerektiğini kaydederek, "Terör olayları, dünyanın her yerinde yaşanıyor" dedi.

"SIĞINACAK BİR YER BULUN"

ABD Bamako Büyükelçiliği Twitter üzerinden, "Tüm ABD vatandaşları sığınacak bir yer bulsun" mesajını paylaştı.

Mali'de Ağustos ayında da Sevare kasabasındaki bir oteldeki 24 saatlik kuşatma ve rehin alma krizinde dört asker ve beş BM çalışanı hayatını kaybederken, dört saldırgan öldürülmüştü.

AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN MALİ AÇIKLAMASI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupalı devletler adına Mali'de düzenlenen saldırıyı kınadığını belirterek, "Dün hepimiz Paris'dik, bugün ise hepimiz Bamako'yuz" dedi.

Çad'ın başkenti Encemine'de düzenlenen G5 Sahel zirvesine katılan Mogherini, burada yaptığı açıklamada, Avrupalı devletler adına Bamako'da düzenlenen saldırıları kınadığını ifade ederek  "Dün hepimiz Paris'dik, bugün ise hepimiz Bamako'yuz. Mali hükümeti ve Malililer, amacı olmayan barbar terör saldırılarıyla karşı karşıya olan Bamako'nun bu zor zamanında AB'nin desteğine güvenebilirler" dedi.

Moritanya Devlet Başkanı Muhammed Ould Abdülaziz ve Çad Devlet Başkanı Idriss Deby de Bamako'ya yönelik düzenlenen terör saldırılarını kınadı. 

Mali başkentinin terör saldırısıyla karşı karşıya olduğunu dile getiren Deby, Emcemine'deki bütün liderler adına Mali halkının yanında olduklarını söyledi. 

Mali nerede, Mali neresi, Malide kaç müslüman var, Mali otel baskını, Mali son dakika terör

MALİ NEREDE? MALİ'DE KAÇ MÜSLÜMAN VAR?

Mali ya da resmî adıyla Mali Cumhuriyeti (Fransızca: République du Mali), Batı Afrika'da bulunan denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Mali, Afrika'nın en büyük yedinci ülkesidir. Kuzeyde Cezayir, doğuda Nijer, güneyde Burkina Faso ve Fildişi Sahili, güneybatıda Gine ve batıda Senegal ve Moritanya ile sınır paylaşmaktadır. Yüzölçümü yaklaşık 1.240.000 km2 ve tahminî nüfusu neredeyse 12.000.000 kişi. Ülkenin başkenti Bamako'dur.

Sekiz ayrı bölgeden oluşan Mali'nin kuzeydeki sınırları Sahra Çölü'nün tam ortasına ulaşır. Ülke nüfusun çoğunun yaşadığı yeri olan güneydeki bölgede ise Nijer ve Senegal nehirlerini içermektedir. Ülkenin ekonomik altyapısını başlıca tarım ve balıkçılık oluşturmaktadır. Mali'nin bazı doğal kaynakları altın, uranyum ve tuzdur. Mali, dünyanın en fakir ülkelerinden biri sayılmaktadır.

Mali nerede, Mali neresi, Malide kaç müslüman var, Mali otel baskını, Mali son dakika terör Günümüzün Mali Cumhuriyeti, bir zamanlar üç tane Batı Afrika imparatorluğunun bir parçasıydı: Gana İmparatorluğu, Mali İmparatorluğu (ülkenin ismi bu imparatorluktan türetilmiştir) ve Songhay İmparatorluğu. 19. yüzyılın sonuna doğru Mali, Fransız idaresinin altına alınarak Fransız Sudanı'nın bir parçası oldu. 1959'da Mali, Senegal ile Mali Federasyonu olarak bağımsızlığını kazandı. Bir yıl sonra Mali Federasyonu bağımsız Mali devleti oldu. Uzun bir tek-partili dönemden sonraki 1991 darbesinin ardından yeni bir anayasa yazıldı ve Mali demokratik, çok-partili bir devlet oldu.

Ülkenin kuzeyinde ayrılıkçı gruplarla yaşanan çatışmalar nedeniyle 22 Mart 2012 günü ordudan ayrılan bir grup asker darbe yaparak meclisi ve anayasayı lağvettiklerini ve yönetime el koyduklarını açıkladılar.

Ülkenin %90'ı Müslüman (çoğunlukla Sünni ve Şii), yaklaşık %5'i Hıristiyan (yaklaşık üçte ikisi olan Roma Katolik ve üçte biri Protestan) ve kalan %5'i de yerli veya geleneksel animist inançlara inanmaktadır.