BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.422,30
HABER /  DÜNYA

Hindistan'da kadınlardan toplu çiş eylemi

Hindistan'da umumi tuvaletlerde tecavüze uğrayan, sürekli para ödemek zorunda kalan kadınlar harekete geçti. Hintli kadınlar sokaklarda toplu çiş eylemine hazırlanıyor.

Abone ol

Hindistan'da kadınlar güvenli ve ücretsiz tuvalet için toplu eyleme hazırlanıyor. Hindistan'da evlerin yaklaşık yarısında tuvalet yok ve erkekler umumi tuvaletlerde pisuar kullanmak için para ödemiyor. Kadınlar ise her tuvalet kullanımında para ödedikleri için "toplu çiş eylemine" hazırlanıyor. 

Hindistan'da evlerin yarısında tuvaletin olmaması ve uzun çalışma saatleri nedeniyle günün büyük bölümünü dışarıda geçiren kadınlar, toplu eyleme hazırlanıyor. 

ERKEKLER PARA ÖDEMİYOR

Mumbai'de bir klozeti günde 700-1200 kişi kullanıyor. Tuvalet temizliği ise halk sağlığını tehdit ediyor.

 Hindistan'da erkekler kadınlardan farklı olarak küçük tuvalet için pisuar kullanımına para ödemiyor.Kadınlar ise pisuar kullanmadıklarından, zaten sınırlı sayıda olan umumi tuvaletlerde ücret ödemek zorunda.

ÇİŞ YAPMA HAKKI İÇİN EYLEM

Hindistan'ın finans merkezi konumundaki başkenti Mumbai'de bu durumda olan 5,7 milyon kadın bulunuyor. 2012'de "çiş yapma hakkı" isimli kampanyayı bu yıl ülke genelinde uygulamaya geçireceklerini belirten kadınlar, tuvaletlerin kendi güvenliklerini tehdit ettiğini, bazı umumi tuvaletlerle tecavüze varan saldırıların olduğunu belirtiyor.

"OFİSLERİN ÖNÜNDE ÇİŞ YAPARIZ"

Hindistan'da kadın aktivistler taleplerine yetkililerin duyarsız kalması kadınları harekete geçirdi. Ülke genelinde bazı kadın toplulukları, ofislerinin önünde toplu çiş eylemi yapacaklarını duyurmaları üzerine Mumbai Belediyesi, tuvaletler için yeni dönemde 800 bin dolar harcayacağını açıkladı. "Çiş yapma hakkı" kampanyasına, ülkedeki 35 hükümet dışı kuruluş da katılıyor.