BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,84
ALTIN 2.392,05
HABER /  GÜNCEL

'Mali uçurum' önergesi kabul edildi

ABD Senatosu'nun 'mali uçuruma' düşülmesini durdurmak için dün kabul ettiği önerge bugün de Temsilciler Meclisi'nden geçti. Başkan Obama bunu "ekonominin güçlendirilmesi yönünde atılmış bir adım" olarak niteledi.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, "mali uçuruma" düşülmesini engelleyen bir önergenin kabulünü "ekonominin güçlendirilmesi yönünde atılmış bir adım" olarak niteledi.

Temsilciler Meclisi'nin 167 ret oyuna karşılık 257 oyla kabul ettiği önerge, "mali uçurum" adı verilen vergi artışı ve harcama kısıtlamasını şimdilik engellemiş oldu.

Önergeyle zenginlere uygulanan vergiler arttırılacak ve harcama kesintileri iki aylığına ertelenecek.

Borsalar Çarşamba sabahı açılmadan önce önergenin kabul edilmesi için büyük baskı uygulanıyordu.

Salı gece yapılan oylamada 172 Demokrat ve 85 Cumhuriyetçi kabul oyu kullandı.

Senato'da 24 saat önce yapılan oylamada önerge 8'e 84 oyla kabul edilmişti. Başkan yardımcısı Joe Biden önerge hakkında Senato'daki Cumhuriyetçilerle uzun süre görüşmüştü.

Ekonomi uzmanları uyarıyor

Yarıda kalan Noel tatiline devam edebilmek için yola çıkmadan önce Beyaz Saray'da gazetecilere konuşan Obama, geçen önergeyi imzalayarak seçim kampanyası sırasında verdiği bir sözü yerine getirdiğini belirtti.

Obama, "Ülke nüfusunun en zengin %2'sine uygulanan vergileri arttıracak, ama orta sınıfın ödemesi gereken vergi miktarını etkilemeyecek kanunu imzalayacağım." dedi.

ABD'nin borç miktarının hâlâ çok yüksek olduğunu belirten başkan, bütçe meselelerinde tavizler vermeye hazır olduğunu, ama devletin borçlanma miktarının arttırılması karşılığında Kongre'ye harcama kısıtlamaları sunmayacağını sözlerine ekledi.

Obama, "Siyaset yerine ülkemiz için doğru olanı yapmaya odaklanırsak yolumuz açık." dedi.

George W. Bush'un başkanlığı döneminde benimsenmiş olan vergi kesintileri Pazartesi gece yarısından itibaren geçerliliğini yitirince vergi artırımları ve harcama kesintileri otomatik başlamıştı.

1 Ocak'ta 536 milyar dolar değerinde vergi artışı, ve iç ve savunma bütçelerinden 109 milyar dolar kesinti devreye girmişti.

Ekonomi uzmanları, mali uçurumun tüm etkilerinin yaşanmasına göz yumulması durumunda azalacak tüketim seviyelerinin yeni bir resesyonu tetikleyeceği uyarısında bulunmuştu.

Uzlaşılar sonucu geçirilen önerge, yıllık geliri 400 bin doların altında olan Amerikalılara uygulanan vergi indirimlerinin devamını sağladı. Demokratlar başta sınırın 250 bin dolar olarak belirlenmesini hedeflemişti.

Vergi oranları ve harcama kısıtlamalarına ek olarak pakette şu maddeler de bulunmakta:

  • Bireyler için 5 milyon dolar, çiftler için de 10 milyon doların üstünde miras için veraset vergisi %35'ten %40'a yükseltildi.
  • Bazı yatırımları etkileyen varlık vergilerinin üst sınırı %20 olarak belirlendi.
  • 2 milyon kişinin yararlandığı işsizlik yardımı bir seneliğine uzatıldı.
  • Yoksul orta sınıf ailelere destek olan vergi kesintileri de beş yıllığına uzatıldı.