BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Malezya: Kayıp uçak arayışına ara verildi

Malezya Havayolları'na ait kayıp uçağın esrarını çözmek için Avustralya açıklarında uydu fotoğraflarında görülen iki cismi arayan uçak ve gemiler karanlık çökmesi ve kötü hava koşulları nedeniyle çalışmalara ara verdi.

Abone ol

Hint Okyanusu'nda kayıp Malezya Havayolları uçağına ait olma ihtimali bulunan enkaz parçalarını havadan bulma çabalarına karanlık çökmesi ve kötü hava koşulları nedeniyle ara verildi.

Avustralya'nın Perth kentine 2,5000 kilometre uzaklığındaki bölgeyi arayan Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD kötü hava koşullarının arama çalışmalarını olumsuz etkilediğini belirtti.

Uydu resimlerinde görülen MH370 sefer sayılı uçağın enkazına ait olabileceği belirtilen iki cismi dört uçak bulmaya çalışıyordu.

239 yolcu ve mürettebatla Kuala Lumpur'dan Pekin'e doğru giden uçak 8 Mart'ta kaybolmuştu.

Uçak önce hava trafik kontrolörleriyle teması kaybetti ve sonra radar ekranlarından yok oldu.

Bu arada bir İngiliz Uydu şirketi Boeing 777 tipi uçağın 10 gün önce Malezya'nın aramaları sürdürdüğü Güney Çin Deniz ya da Malacca Boğazı'nda değil ya Hint Okyanusu'nun güney kesimlerinde, ya da Orta Asya'da bulunabileceğine dair güçlü göstergeler söyledi.

Londra merkezli Inmarsat adlı şirket uzmanlarının uçağın güney ya da kuzey rotasında birkaç saat uçtuğunu tespit ettiklerini ve uçağın gelişmiş hava savunma sistemlerine sahip kuzey ülkelerine uçmuş olmasının düşük bir ihtimal olduğunu belirtti.

Cisimleri bulma çalışmalarına ara

Avustralya Sahil Güvenlik Kurumu dört uçağın sonuç alamadığını belirtti ve aramaların yarın devam edeceğini söyledi.

Bölgeyi arayan iki Orion tipi uçağa daha sonra ABD ve Yeni Zelanda'ya ait uçaklar katıldı.

Aramaya daha sonra Norveç bandralı yük gemisi St Petersburg da katıldı.

Avustralya ve İngiliz Donanmalarına ait iki gemi de bölgeye doğru yola çıktı.

Uçağı bulma çalışmalarında toplam 26 farklı ülke rol alıyor.

Tüm yolcu ve mürettebatın geçmişleri incelense de şu ana dek, terör bağlantısı ya da başka bir potansiyel teoriye dair kanıta rastlanamadı.

Aramalar sırasında daha önce de bazı cisimler uçağın enkazına ait olabileceği düşüncesiyle araştırıldı, ancak bir sonuç alınamadı.

Dört gün önce çekilen uydu fotoğraflarında tespit edilen cisimleri Avustralya Başbakanı Tony Abbot kamuoyuna duyurdu.

Uydu fotoğraflarında tespit edilen cisimlerin oldukça büyük olduğu söyleniyor.

Avustralya Sahil Güvenliği'nden John Young, görüntülerdeki en büyük cismin 24 metre genişliğinde olduğunu açıkladı.

'Elimizdeki en iyi ipucu'

Young "Bu bir ipucu, şu an belki de elimizdeki en iyi ipucu. Ama oraya gidip, cisimleri bulmamız, değerlendirmemiz, bunun gerçekten anlamlı olup olmadığını bilmemiz gerek." dedi.

Young bölgedeki görüş mesafesi azlığının arama çalışmalarını olumsuz etkileyebileceğini vurguladı ve uydu resimlerinin kargo gemilerinden düşmüş olabilecek bir konteyner gibi uçakla ilgisiz bir cisim de olabileceğini söyledi.

Young, "Bu aşamada cisimlerin boyutları ve aynı bölgede birden çok sayıda olmaları, gidip bakmayı anlamlı kılıyor" dedi.

Singapur'da yayımlanan Straight Times gazetesine konuşan eski ABD Federal Sivil Havacılık Kurumu yetkilisi Michael Daniel, "Eğer bulunan cismin uçağın enkazı olduğuna dair kuvvetli şüpheleri varsa, ilk yapacakları şey suya bir deniz radarı indirmek olacaktır. Eğer kara kutu oradaysa, radar sinyalleri algılayacaktır. Ama bunu yapabilmek geminin cisme yakınlığına bağlı" dedİ

İki olası rota

Malezya Ulaştırma Bakanı Hişamuddin Hüseyin bugün düzenlenen basın toplantısında, görüntülerin inandırıcı olduğunu ancak yine de teyit edilmesi gerektiğini söyledi.

Uzmanlar uçağın kalkışından yedi saat sonra ulaşmış olabileceği olabileceği biri kuzeye, biri de güneye uzanan iki rota belirledi.

Uçakla bağlantı, Güney Çin Denizi üzerinde, Malezya hava sahasından Vietnam hava sahasına geçerken kaybedildi.

Malezyalı yetkililer uçağın daha sonra batıya döndüğünü ve Malezya Ordusu'nun radar kayıtlarına göre bilinen son konumunun Malacca Boğazı olduğunu söyledi. Bu rota, uçağın izlemesi gereken rotanın tam tersi.