BIST 10.602
DOLAR 32,25
EURO 35,03
ALTIN 2.488,64
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Malatya'ya yeni bir şehir kuruluyor

TOKİ, Türkiye'nin en kapsamlı kentsel dönüşüm projelerinden birini Malatya'da hayata geçiriyor.

Abone ol

TOKİ'nin, Malatya Belediyesinin işbirliğiyle yürüteceği "Beydağı Kentsel Yenileme ve Gecekondu Dönüşüm Projesi" kapsamında 220 hektarlık alan, gecekondu ve denetimsiz yapılardan temizlenecek. 

Protokolü 5 Mayıs 2008'te imzalanan proje çerçevesinde Merkez Beydağı, Yamaç ve Fırat mahallelerinin tespit, değerleme ve projelendirme çalışmaları gerçekleştirildi. İlk aşamada uzlaşma sağlanarak tapu devir, yıkım ve enkaz temizleme çalışması tamamlanan bölgede 568 konutun ihalesi gerçekleştirildi.   

Malatya'nın çehresini değiştirecek kentsel dönüşüm projesinin ilk etabında ihalesi yapılan 568 konut bitirilme aşamasına getirildi. İkinci etapta bölgeye inşa edilecek 3 bin 267 konutun ihale tarihleri de belli oldu.

Birinci bölgede inşa edilecek 540 konut ve 16 derslikli ilköğretim okulunun ihalesi 19 Ağustos'ta, ikinci bölgede yapılacak 531 konut ve caminin ihalesi 20 Ağustos'ta yapılacak. Üçüncü bölgede inşa edilecek 796 konutla 16 derslikli ilköğretim okulu, aile sağlık merkezi ve caminin ihalesi 20 Ağustos'ta, dördüncü bölgede yapımı planlanan 491 konutun ihalesi 21 Ağustos'ta ve beşinci bölgede yapılacak 909 konutun ihalesi de 19 Ağustos'ta gerçekleştirilecek.

En kapsamlı kentsel dönüşüm projelerinden

"Merkez Beydağı Kentsel Yenileme ve Gecekondu Dönüşüm Projesi" ile 220 hektarlık alan gecekondu ve denetimsiz yapılardan temizlenecek. Malatya'nın güneyinde yer alan Beydağı yamacının gecekondu görünümü ortadan kaldırılarak düzenli, depreme dayanıklı, sağlıklı bir yapıya kavuşturulacak.

Dönüşüm alanındaki yaklaşık 4 bin gecekondu ve denetimsiz yapı yıkılarak, yerlerine 14 bin modern konut inşa edilecek. Konutlar, 85, 90, 120 ve 131 metrekare büyüklüğünde 4 farklı tipte olacak.

Bölgede konutların yanı sıra 370 dönümlük yeşil alan ve rekreasyon alanı bulunacak. Park alanı ve rekreasyon alanı bünyesinde kafeler, çay bahçeleri, oturma alanları gezi ve yürüyüş alanları da planlandı.

Sosyal donatılar da inşa edilecek

 Toplam 220 hektarlık alanda uygulanacak kentsel dönüşüm projesi kapsamında sosyal donatılar da inşa edilecek. Proje alanında 3 ilköğretim ve 2 ortaöğretim okuluyla 2 kreş ve 2 yurt alanı ayrıldı. Sağlık hizmetlerinin aksamadan verilmesi amacıyla 2 sağlık merkezinin inşa edileceği bölgede vatandaşların kültür ve sanat aktivitelerine katılabilmesi amacıyla amfitiyatro ve kültür merkezi de planlandı. Spor alanları, ticaret merkezi, alışveriş merkezi, otoparklar ve 5 cami de proje kapsamında yapılacak.

Bölgede, kapalı alışveriş merkeziyle de yeni bir cazibe merkezi oluşturulması hedefleniyor. Ayrıca, proje alanındaki hak sahipleri, bölgenin yükselen değeri konumundaki dönüşüm alanından uzaklaştırılmayarak, talep etmeleri halinde aynı bölgeden konut ve iş yeri sahibi olmaları sağlanacak.