BIST 9.770
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.431,22
HABER /  GÜNCEL

Madenciler için açlık grevindeler

Üniversite öğrencileri, madencilere destek olmak amacıyla başlattıkları açlık grevinde ikinci günlerini tamamladı. <br/>13 Mayıs 2014 günü M...

Abone ol

Üniversite öğrencileri, madencilere destek olmak amacıyla başlattıkları açlık grevinde ikinci günlerini tamamladı.
13 Mayıs 2014 günü Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından Zonguldak’ta üniversite öğrencileri açlık grevi başlattı.
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) öğrencileri dönüşümlü olarak süresiz başlattıkları açlık grevini, Madenci Anıtı önünde sürdürüyor. Açlık grevi ile birlikte başta Soma olmak üzere, 2013 yılında Zonguldak’taki TTK’nın Kozlu Müessesesinde, 2011 yılında Karadon Müessesesi’nde meydana gelen maden facialarında da madencilerin hayatlarını kaybettiğini dile getiren öğrenciler, taleplerinin yerine getirilmesi ile birlikte eylemlerini sonlandıracaklarını ifade etti.
Öğrencilerden Tugay Mertoğlu, açlık grevini yapmalarının sebebinin belli olduğunu belirterek şunları söyledi: "Sadece Soma’da değil aynı zamanda Zonguldak’ta da geçmiş yıllarda yaşananlar için bir açlık grevine başladık. Açlık grevi eylemine sekiz kişi başladık. Süresiz ve dönüşümlü olarak devam ediyor. Biz bu şekilde bir kamuoyu oluşturuncaya kadar belli taleplerimiz var. Bu taleplerimiz oluşturuluncaya kadar açlık grevini sürdürmeyi düşünüyoruz. Madencilerin ve halkın ciddi tepkisini bekliyoruz. Şu an ikinci gün tamamlanmak üzere, halkın tepkisi olumlu ama ciddi bir direnişe dönüşmüyor.”
BEÜ öğrencisi Fatoş Yiğit de iki gün önce burada açlık grevine başladıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Tamamen demokratik hakkımız olan eylemselliği burada yerine getiriyoruz. Etrafımızda yoğun bir baskı mevcut. Başımıza gelebilecek herhangi bir sorun tamamen kolluk kuvvetlerine ait bir durumdur. Biz burada etrafımıza zarar vermeden, tamamen halkımızın ve işçilerimizin hakkını savunmak için kendimizi öne atarak burada bir eylem gerçekleştiriyoruz. İşçiler için burada eylem yapıyoruz. Dün geçirdiğimiz soğuk gecenin ardından bize yüklü miktarda battaniye getirmişlerdi. Yardımlar oluyor. Açlığa alıştık. Çok sıkıntı olmuyor. Bu durumu gerçekten içselleştirdik. Bu durum bizim için büyük bir vicdani sorun, şu an gündemdeki olay.”
(İHA)