BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

AKUT'tan flaş Soma iddiası: Facianın nedeni...

AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, Soma'daki faciayla ilgili yapılan ihmali gözler önüne seren açıklamalarda bulundu. Facianın arama-kurtarma sırasında yaşandığını söyledi

Abone ol

Soma'daki maden faciası ilgili açıklamalarda bulunan AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, ''Üst üste yanlışlar yapıldığı için bu kadar büyük bir facia yaşandı" dedi. Mahruki, "İlk bir saatte üst üste kritik hatalar yapılmasa 300 insanımızı kaybetmezdik" diye konuştu.

Soma’daki maden faciasında arama-kurtarma çalışmaları tamamlandı. Ancak tartışmalar bitmiyor. Ekibiyle birlikte arama - kurtarma çalışmalarına katılan AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, faciayla ilgili Habertürk’e açıklamalarda bulundu. 

'ASIL İŞİ MADEN ARAMA-KURTARMACILAR YAPTI' 

Normalde nükleer, biyolojik, kimyasal saldırılarda ve maden kazalarında yetkinliklerinin olmadıklarını belirten Mahruki, "Ama maden kazalarında destek ekibi olarak gidiyoruz. Madende arama kurtarma çok özel bir alan. Eğitimi, ekipmanı, tecrübesi sadece madencilerde var. Bu olayda da asıl işi maden arama kurtarmacılar yaptı. Biz de Manisa ve İzmir’den 20 kişiyle destek ekip olarak çalıştık" dedi.

'28 MADENCİ KURTARILMASINA NEZARET ETTİK' 

Mahruki, "AKUT ekipleri madene inmedi mi?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi: "Tecrübeli elemanlarımızdan bir kısmı girdi, galerilerde çalıştı. 28 kişinin çıkarılmasına nezaret ettik. Karbonmonoksit seviyesinin yükseldiği bilgisi gelince bizim ekipler çıktı. Normalleşme sağlanınca madenciler kendi teçhizatlarıyla devam etti."

'YANLIŞLAR YAPILDIĞI İÇİN BU KADAR BÜYÜK FACİA YAŞANDI' 

Personelin kazaya hazırlıklı olmadığı için başından itibaren kaos olduğunu söyleyen Mahruki, "Üst üste yanlışlar yapıldığı için bu kadar büyük bir facia yaşandı" dedi.

Mahruki yanlışları şöyle sıraladı:

"İlk bir saatte üst üste kritik hatalar yapılmasa 300 insanımızı kaybetmezdik. En büyük problem etkin çalışan acil durum yönetim sisteminin olmamasıydı. İşçisinden amirine herkesin böyle olağanüstü bir durum olduğunda hangi adımları atması gerektiğini bilmesi gerekir. Böyle bir prosedürden personelin haberdar olmadığı anlaşıldı."