BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Madde bağımlılarına iş imkanı!

Kocaeli'nde, kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri madde bağımlılarına mesleki beceri kazandırarak istihdam edilmelerini sağlayacak.

Abone ol

Kocaeli'de Türkiye'ye örnek olacak bir proje hayata geçirildi. Kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri madde bağımlılarına mesleki beceri kazandırarak istihdam edilmelerini sağlayacak.

Proje çerçevesinde madde bağımlıları eğitilecek ve daha sonra iş bulunacak. Madde bağımlısı kişilerin yeniden sosyal hayata kazandırılması için çok önemli bir adım atıldı. Madde bağımlılarını hayata bağlayacak protokol imzalandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Emniyet Müdürlüğü ve İŞKUR Kocaeli Müdürlüğü ile Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği ve Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği madde bağımlıları için kolları sıvadı. 'Madde Bağımlılarının Hayata Kazandırılması Projesi' çerçevesinde imzalanan protokolle ilk etapta 100 madde bağımlısı rehabilite edilerek mesleki beceri kazandırılacak ve istihdam edilecek.

Projenin ilk uygulama süresi 12 ay olacak. Beklenen başarıya ulaşılması durumunda proje kent genelinde madde bağımlılığı sona erinceye kadar sürecek. Tespit edilen her kişi için bireysel dosya tutulacak ve proje süresince kişinin gelişimi takip edilecek. Kişisel gelişim eğitimleri ve sosyal aktiviteler (gezi, piknik vb.) aracılığıyla kişilerin sosyal ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunulacak. Temel eğitim de dâhil olmak üzere istihdama yönelik alanlarda mesleki eğitim verilecek. Proje koordinatörlüğünü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yapacak. Büyükşehir, madde bağımlılarının rehabilitasyon tedavi takibini yapacak ve bu kişiler için sosyal ve kültürel aktiviteler gerçekleştirecek. Madde bağımlılarına KO-MEK'te mesleki eğitim verecek olan Büyükşehir, ayrıca kursiyerlere ücretsiz öğle yemeği ve ulaşım imkânı sağlayacak. Emniyet Müdürlüğü ise mesleki eğitim alacakları tespit edecek ve mobil ekip desteği verecek. Tüm proje ortakları ise mesleki eğitim sonrası kursiyerlerin istihdam edilmesine katkı sağlayacak.

SİGORTA ve KURS HARÇLIĞI VERİLECEK

Proje kapsamında eğitim gören kişilerin eğitim süresince 'İş Kazası ve Meslek Hastalıklarına Karşı Sigorta'sı yapılacak ve kursiyer harçlığı olarak günlük 15 TL verilecek. Mesleki eğitimini başarı ile tamamlayan kişilerin istihdamına yardımcı olunacak. Kocaeli'deki önemli kurum ve kuruluşlar, Leyla Atakan Kültür Merkezi'nde madde bağımlıları için bir araya geldi. Programda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, herkesin sosyal sorumluluğu olduğunu söyledi.

Başkan Karaosmanoğlu, "Yaşadığımız toplumda bizleri sevindirecek ve üzecek olaylar yaşıyoruz. Ancak her şeyin çaresi var. Sosyal devlet olmanın gereği olarak kötü alışkanlıklara bulaşmış kişilere sahip çıkmamız gerekiyor." dedi. Yapılan konuşmaların ardından 'Madde Bağımlılarının Hayata Kazandırılması Projesi' kapsamında hazırlanan protokole imzalar atıldı.