BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Macarlar hükümetin ekonomik planına baş kaldırdı

Macaristan'da hükümetin dış borçları süratle düşürme programının bir parçası olarak şekillenen ekonomik önlemler paketi toplumun çeşitli kesimlerini harekete geçirdi.

Abone ol

Macaristan'da hükümetin dış borçları süratle düşürme programının bir parçası olarak şekillenen ekonomik önlemler paketi toplumun çeşitli kesimlerini harekete geçirdi.

30 bin öğretmenin işten çıkarılması ve ders saatlerinin arttırılması planına karşı öğretmenler sendikası dün Başkent Budapeşte'de 30 bin kişinin katıldığı bir miting düzenledi. Gösteri son yıllarda Macaristan'da öğretmenlerin yaptığı en kitlesel protestoydu.

Ama hükümet açısından asıl tehlike polis, gümrük memurları ve itfaiyecileri bir araya getiren kolluk güçlerinin bağlı oldukları sendikalar.

Hükümet, kolluk güçleri mensuplarının erken emeklilik hakkını kaldırmayı ve bu hakkı geçmişe yönelik olarak da etkisizleştirmeyi planlıyor. Programa göre geride kalan yıllarda erken emeklilik hakkı kazanan memurların emeklilik maaşları da iptal edilecek.

Bir kez hak edilen emeklilik maaşının geri alnması AB mevzuatına aykırı olduğundan, hükümet on binlerce polis emeklisinin emeklilik maaşını önce bir yasayla emeklilik kapsamından çıkarıp "sosyal destek" adıyla bir tür yardıma dönüştürmeyi ve vergilendirmeyi planlıyor.

Sendikalara göre, bunun ardından bir süre sonra, bu maaşların tümden iptali gündeme gelecek.

Bu nedenle de, kolluk güçlerinin bağlı olduğu sendikalarla hükümet arasındaki görüşmeler kopma noktasına geldi.

Polis sendikaları grev komitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, 16 Haziran'da Budapeşte'de büyük bir protesto düzenlenmesi kararlaştırıldı. Sendikalar, halkı bu protestoya katılmaya ve geçen yılki seçimlerde iktidar partisi FIDESZ'e verilen oyları sembolik olarak geri almaya çağırıyorlar.

Basın, polis sendikalarının haklarını geri vermemek için, kolluk güçleri için Macaristan’da yasal olmayan greve bile gidebileceklerini vurguluyor.

Dolayısıyla Macar hükümeti, şimdiye kadarki en büyük direniş olacak bir polis greviyle karşılaşabilir.

Başbakan Viktor Orbánise, programı uygulamakta kararlı. Orbán, dün başbakanlık konutu yakınlarında gösteri yapan polisler hakkında, "değil konut yakınlarında gösteri yapmak, gelip yatak odama yerleşseler bile, programı uygulayacağım. Bu Macaristan'ın ekonomik kurtuluş programıdır." dedi.