BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

IMF'den İngiltere'nin ekonomi politikasına destek

Uluslararası Para Fonu (IMF), İngiltere'nin ekonomi politikasını değiştirmesine gerek olmadığını söyledi. Bir grup akademisyen ise, pazar günü hükümetin stratejisinin başarısız olduğunu ifade etmişti.

Abone ol

Uluslararası Para Fonu (IMF), İngiltere'nin ekonomi politikasında değişiklik yapılmasına gerek olmadığını açıkladı.

IMF, zayıf büyüme hızı ve yükselen enflasyon oranlarının "beklenmedik," ancak "büyük ölçüde geçici" olduğunu ifade etti.

IMF, enflasyona yol açan geçici sorunlar olarak emtiya fiyatları ve katma değer vergisindeki artışa işaret etti.

Ancak, kurumun yıllık raporunda, uygulamada değişiklik gerektirebilecek "ciddi enflasyon, büyüme ve işsizlik menşeli riskler" olduğu uyarısı da yapıldı.

Bu çerçevede önerilen uygulamalar arasında Merkez Bankası'nın malvarlığı alım programını genişletmek ya da geçici vergi kesintisine gidilmesi de var.

IMF, İngiltere ekonomisinin 2011 büyüme oranı için yaptığı tahmini de yüzde 1,7'den yüzde 1,5'e indirdi.

B planı çağrısı

Pazar günü, Observer gazetesine yazdıkları açık mektupta, sol görüşlü bir grup akademisyen, hükümete ekonomi politikalarını gözden geçirme çağrısı yapmıştı.

Mektupta, hükümetin bütçe açığını azaltmaya yönelik uygulamalarının fazla hızlı olduğu ve istenenin tersi sonuçlara yol açtığı ifade edilmişti.

Akademisyenlere göre, harcamada yapılan kesintiler, ekonomik büyümeyi etkiliyor.

Ekonomik büyümenin olumsuz etkilenmesi ise, hükümetin vergi gelirini azaltıp, yapması gereken yardım ödemelerini ve dolayısıyla da bütçe açığını artırıyor.

Ancak hükümet, eleştirilere karşı kendini savunmuş, dışişleri bakanı William Hague, "Hükümetin stratejisi IMF, OECD, G20 ve ülkedeki özel sektör temsilcileri tarafından da benimseniyor" demişti.

OECD, geçen ay yaptığı açıklamada hükümetin stratejisine destek vermiş, ancak kurumun baş ekonomisti Pier Carlo Padoan, ekonomik büyüme oranları olumsuz olmaya devam ederse, kesintilerin hızının yavaşlaması gerekeceğini söylemişti.

Son verilere göre, İngiltere ekonomisi, 2010'un son üç ayında yüzde 0,5 oranında küçüldü, 2011'in ilk çeyreğinde ise aynı oranda büyüdü.