BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Macaristan'da büyük miting 29 Eylül'de

Hükümetin yapacağı kesintilere karşı bir dizi miting için başvuran, ancak başvuruları reddedilen sendikalara mahkeme yeşil ışık yaktı.

Abone ol

Hükümetin önlemler paketi kapsamında ücretlerde ve sosyal haklarda yapacağı kesintilere karşı önümüzdeki haftalarda gerçekleştirilmek üzere bir dizi miting için başvuran, ancak başvuruları reddedilen sendikalara mahkeme yeşil ışık yaktı.

Yargı kararına göre, sendikalar 29 Eylül'de parlamento binası önünde büyük mitinglerini gerçekleştirebilecekler.

Karar şu ana kadar mitinge katılacağını açıklayan 70 sendika ve sivil kuruluş tarafından sevinçle karşılandı.

Sendikalar tarafından II. dünya savaşında müttefiklerin Avrupa'da karaya çıktıkları harekâtın kod adıyla, yani "D Day" (D Günü) olarak adlandırılan bu miting, sendikalara göre, demokratik muhalefetin harekete geçeceği bir başlangıç olacak.

İş, ücret ve emeklilik haklarını korumak için üyelerini meydanlara çıkaran sendikaların bu mitinginin ülkede son 25 yılda düzenlenen en büyük gösteri olması bekleniyor.

Daha önceleri aralarındaki ideolojik farklılıklar nedeniyle ortak faaliyet gösteremeyen sendikalar, ilk kez, bu hükümet döneminde böylesi bir geniş yelpazede bir araya gelip ortak eylem kararı alabildiler.

Bu eylemlerin başını, Polis ve Kolluk Kuvvetleri sendikası, İtfaiyeciler Sendikası ve Gümrük Memurları sendikası çekiyor.

İstikrar paketinde erken emeklilik hakkına sahip olan bazı işkollarında sosyal hakların budanması ve erken emeklilik haklarının geri alınması nedeniyle, geçtiğimiz ilkbaharda polis sendikalarının başlattığı gösterileri başbakan Viktor Orbán "soytarılık" olarak tanımlayınca, sendikalar da "palyoça devrimi" ilan etmiş ve gösterilerini palyaço kıyafetleriyle sürdürmüşlerdi.

29 Eylülde parlamento önünde miting düzenleyecek olan sendikalar, sürekli oturma grevi ve Budapeşte'nin bazı parklarında "protesto koşuları" düzenleme hakkı için de mahkemeye başvurdular.