BIST 10.538
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.473,01
HABER /  GÜNCEL

'En güçlü İranlı'nın 17'sindeki katiline idam

İran'da ünlü bir vücut geliştirme sporcusunu öldüren genç, reşit olmadığı yolundaki tüm itirazlara rağmen kent meydanında idam edildi.

Abone ol

İran'da, ülkenin en güçlü adamı olarak bilinen bir sporcuyu öldürmekten suçlu bulunan 17 yaşındaki bir genç idam edildi.

İran haber ajansı Ali Rıza Molla Sultani'nin idam sehpasına götürülürken hıçkıra hıçkıra ağladığını ve affedilmesi için yalvardığını bildirdi.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü'nün de olduğu çok sayıda yerli ve yabancı insan hakları kuruluşu cezanın infaz edilmemesi için kampanya yürütüyordu.

Bu kuruluşlar, Molla Sultani'nin reşit olmadığına dikkat çekiyordu.

İran, 18 yaş altındakilere idam cezası verilmesini yasaklayan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne onay vermiş ülkelerden birisi.

Ancak İranlı yargıçlar, miladi takvime göre her yıl 11 gün kısa olan hicri takvime göre, mahkumun 18 yaşına girmiş olduğu yolunda hüküm verdi.

Ali Rıza Molla Sultani, cinayetin işlendiği Tahran'ın 20 km batısındaki Karaj kentinde, halka açık bir şekilde idam edildi.

Resmi haber ajansı IRNA, yerel saatle 05.30'daki idamı büyük bir kalabalığın izlediğini, güvenlik kuvvetlerinin cezanın sorunsuz şekilde infaz edilmesi için önlemler aldıklarını bildirdi.

Trafikte kavga cinayete dönüştü

Molla Sultani, halter ve vücut geliştirme sporcusu Ruhullah Dadaşi'yi Temmuz ayında bıçaklayarak öldürdüğü gerekçesiyle geçen ay ölüm cezasına çarptırılmıştı.

29 yaşındaki Dadaşi, İran'ın en güçlü adamı yarışmasını iki kez kazanmış, üç kez de finale kalmıştı

Molla Sultani duruşmasında, trafikte iki arkadaşıyla tartışmaya girdiği Dadaşi'yi kendisini savunmak için bıçakladığını söylemişti.

Bugün ayrıca ülkenin güneyindeki Minab kentinde uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giyen bir kişi cezaevinde idam edildi.

İran; Çin, Suudi Arabistan ve ABD gibi ülkelerle birlikte ölüm cezasına en sık başvuran ülkelerin başında geliyor.

Fransız haber ajansı AFP bugün itibariyle, sene başından bu yana ülkede 203 kişinin idam edildiğini bildiriyor.

Cinayet, tecavüz, silahlı soygun, uyuşturucu kaçakçılığı ve zina suçları için ölüm cezası isteminde bulunulmasına olanak veren Tahran yönetimi, bu uygulamanın asayişin sağlanması açısından gerekli olduğunu savunuyor.

Bu cezaya ancak geniş kapsamlı ve ayrıntılı yargı süreçleri sonunda karar verildiği kaydediliyor.