BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Dolar'daki yükseliş piyasaları dağıttı

Küresel ekonomiye ilişkin endişelerin etkisiyle borsalarda sert satışlara neden olurken, dolar 1,84 TL'yi geçerek kendi rekorunu kırdı.

Abone ol

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) büyümeyi destekleyici yeni kararlar açıklamasına rağmen, ekonomiye ilişkin önemli aşağı yönlü riskler bulunduğuna işaret etmesi ve Moody's'in 3 ABD bankasının kredi notunu düşürmesi sonrasında küresel piyasalarda satış dalgası yaşanırken, etki doların yükselmesine neden oldu. 

Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1,8350 liradan alınan dolar 1,8420 liradan, 2,4660 liradan alınan avro 2,4730 liradan satılıyor.

Serbest piyasada önceki kapanışta 1,8040 lira olan dolar güne 1,8180 liradan, 2,4660 lira olan avro kapanıştaki değer olan 2,4660 liradan başlamıştı.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonları alışta en düşük 1,8340 lira, en yüksek 1,8370 lira, satışta en düşük 1,8410 lira, en yüksek 1,8470 lira seviyesinde işlem görüyor.

Dolar en son 2009 yılında 1.82'lik seviyesiyle rekor kırmıştı.

İMKB DÜŞTÜ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda 2.847,99 puan ve ortalama yüzde 4,68 oranında düştü.

İMKB 100 Endeksi, ikinci seansta 1.043,63 puan düşerek 57.979,90 puandan kapandı. Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 1,77 oranında düşüş gösterdi. İlk seanstaki 1.804,36 puanlık düşüş dikkate alındığında, borsa endeksi günün tamamında 2.847,99 puan geriledi. Hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 4,68 değer yitirdi.

UZMANLARDAN YATIRIMCILARA ÖNERİLER

 

 

Uzmanlar, özellikle yurtdışında gelişmekte olan ülke para birimlerine satışlar geldiğini ve bunun etkisinin içeride de göründüğünü belirtiyor.

Osmanlı Menkul Yönetim Kurulu Üyesi Murat Salar, dolardaki hareketi net olarak bir yere bağlamanın zor olduğunu söyledi. Salar, "Ancak yükselişteki en önemli iki etkenin yurtdışında gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan hareket ile Merkez Bankası'nın bugün ihale açmaması olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

S&P KARARI EKSTRA BİR GELİŞMEYDİ

Dün S&P kararının borsada ekstra alındığını fakat döviz piyasasının daha dengeli davrandığına işaret eden Salar, şöyle konuştu:

"Döviz için önümüzdeki günlerde yurtdışına bakmaya devam edeceğiz. Asıl belirleyici olan küresel piyasalar. Biraz sakinleşmesi için zamana ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Kısa vadede kur konusunda da bir hedef vermek zor. Merkez Bankası'nın yarın ihale açıp açmayacağı ve tutarı hareketin yönünde etkili olacak."

Global Menkul Değerler Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, dolardaki yaşanan hareketin çok normal, hatta az bile olduğunu söyledi. Özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerinde ciddi satışlar olduğuna dikkat çeken Uskuay, şöyle devam etti:

"Bizim Ağustos'ta yaşadığımız değer kaybını onlar Eylül'de yaşıyor. Son bir haftada Güney Afrika para birimi yüzde 6, güney Kore yüzde 4.40, Brezilya Real'i yüzde 3.55 değer yitirdi. Bizdeki kayıp ise sadece yüzde 1.25."

1.75'İN ALTI ZOR

Yurtdışındaki hareketin güçlü olduğunu belirten Uskuay, "Ben içeride değer kaybının kademeli olarak devam etmesini bekliyorum. Bundan sonra dolarda 1.75 TL'nin altı çok zor. Dolar yavaş yavaş yukarı çıkacaktır. Eğer Merkez Bankası faiz indirirse de dolarda 2 lirayı görürüz" dedi.

PİYASA MERKEZİ YOKLUYOR

Ekonomist Ali Ağaoğlu ise piyasanın Merkez Bankası'nı test ettiğini söyledi.

Teknik olarak doların 1.8030 TL'nin üzerine çıktığında yükselmesi gerektiğini anlatan Ağaoğlu, "Ancak Merkez Bankası dünkü 350 milyon dolarlık alım hamlesi ile kendisi için önemli olan seviyeyi göstermiş oldu ve elini belli etti. Bugün de hiç alım ihalesi açmadı. Şu anda piyasa Merkez'i test ediyor. Bundan sonraki dönemde Merkez Bankası piyasanın içinde kalmak zorunda" dedi.

YURTDIŞINDA CİDDİ SATIŞLAR VAR

Toronto Dominio Bank Trader'ı Süha Yaygın, Polonya, Macaristan, Güney Afrika gibi ülkelerin para birimlerinde ciddi satışlar olduğunu söyledi.

Bu akşamki FED toplantısının önemli olduğuna işaret eden Yaygın, "FED'in herhangi bir şey yapmayacağı beklentisi ile yatırımcılar gelişmekte olan ülkelerden çıkıyor. Eğer beklenti gerçek olursa önümüzdeki günlerde gelişmekte olan ülkelerde dalgalanma devam edecek ve çıkış hızlanacak"dedi.