BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.323,83
HABER /  DÜNYA

Maaşının yüzde 90'nıyla işçisine zam yaptı

Çalışanlarını mutlu etmek isteyen CEO Dan Price , maaşının yüzde 90 ile çalışanlara zam yapacak. Dan Price yılda 70 bin dolar maaş alacak.

Abone ol

Gravity Payments şirketinin 30 yaşındaki CEO'su Dan Price, personelin moralini yüksek tutmak için maaşları yıllık en az 70 bin dolar (190 bin lira) olarak düzenlemeye karar verdi.

ABD merkezli kredi kartı ödeme şirketinin genç CEO'su Dan Price, 120 kişinin çalıştığı şirketin personellerini şaşkına çeviren bir jeste imza attı.

Maaşların en az 70 bin dolar olmasına karar veren Dan Price, 1 milyon dolarlık yıllık maaşını 70 bin dolara düşürerek, personele yapılacak zammın finansmanı için kaynak ayırmayı planlıyor. Price, personele yapılacak zamlar için bu yıl şirketin elde ettiği karın dörtte üçünü de kullanacak ve harcanan kaynak tekrar elde edilene kadar düşürdüğü maaşıyla çalışacak.

MAAŞI İLE ZAM YAPACAK
dan-price.jpgMerkezi Seattle'da bulunan şirketin 120 çalışanı, bu karar öncesi ortalama 48 bin dolar maaş alıyordu. Bu kararın ardından maaşı 70 bin doların altında olan 100 kişiden 30'u kabaca ikiye katlanırken, diğer 70 kişi de zam alacak.

PARA MUTLULUĞU SATIN ALIYOR

CEO'nun bu kararı almasında Princeton ekonomistleri Angus Deaton ve Daniel Kahneman'ın araştırmaları etkili oldu. Ekonomistler, yaptıkları araştırmayla "paranın mutluluğu satın alabileceği"ni ortaya koymuştu. Araştırmada, yıllık 75 bin dolar üzerindeki gelirin, beraberinde mutluluğu da getirdiği ortaya koyulmuştu.

Yapılan araştırmalar, personeli mutlu edebilecek seviyedeki maaşın bazı küçük şirketleri zor duruma sokabileceğini, ancak işveren tarafından iyi niyet gösterilen personelin bunun karşılığını sıkı çalışarak ve kuruma sadık kalarak fazlasıyla verebileceğini ortaya koyuyor.