BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 35,00
ALTIN 2.426,54
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Sinan Canan 'Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler'i yazdı

Kendini Müslüman bir sinirbilimci olarak tanımlayan bilim adamının gözlemleriyle beyine dair merak edilenler bu kitapta..

Abone ol

Sinan Canan Tuti Kitap’tan çıkan “Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler” isimli kitabıyla herkesin merak ettiği konulara yürüttüğü fikirleri akıcı bir dille okuyucuya aktarıyor.

Genellikle üniversite gençliğine yapmış olduğu Kaos Kuramı, karmaşıklık, insan beyni ve zihninin yapısı, zihin kontrolü, bilim-inanç ilişkisi, Evrim Kuramı konuşmalarından edindiği geri bildirimler doğrultusunda zenginleştirerek kitaplaştırdığı eserinde genç okurların kışkırtıcı bir metinle karşılaşmasını sağlamaya gayret göstermiş.

İNANÇLARINIZI DEĞİŞTİRMEYE CESARETİNİZ VARSA OKUMAYA BAŞLAYIN

başliksiz-1.20150415160606.jpgCem Mumcu kitabı şu şekilde özetliyor: “Popüler bilimsel bir kitap, nadiren bu kadar güzel, edebî ve masalsı bir dille yazılır. Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler, bu kadar yumuşak bir dille yazılıp hem okuyanın kendisini dönüştürmesine hem beynin çalışma biçimini anlamasına hem de evrendeki ahengi öğrenmesine katkıda bulunan nadir kitaplardan... Sanırım birden fazla okumak zorunda kalacaksınız. Kitap bittiğinde artık eski ben’inizi geçmişte bırakıp hınzır bir gülümsemeyle önceki inançlarınızı anımsayacaksınız. Çünkü değiştiğinizi anlayacaksınız. Sahip olduğunuz inançlar konusunda değişime cesaretiniz varsa okumaya başlayın. Okuduktan sonra aynı kişi olmayacağınızı garanti ederim”

“Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler” in arka kapak yazısında yer alan “İnsan beyni; 1,4 kg ağırlığında, su, yağ, protein, şeker ve tuzdan oluşan bir jöledir” cümle kitabı özetlemeye yetiyor.

Üç bölümden oluşan eserin ilk bölümü beynin çalışması, lisan yeteneği, davranışlar, algılar ve gerçeklik gibi temel konulara dair ipuçları içeren yazılardan oluşuyor. İkinci bölümde Sinan Canan bilim ve inanç arasındaki ilişkilere ve uyumsuzluklara dair görüşlerine yer veriyor. Üçüncü ve son bölümde bilimin 20. Yüzyıldan bugüne kadar sessizce ilerleyen devrimine yakından bakarak, modern bilimsel bilginin kadim bilgeliğimize nasıl temas ettiğine dair fikirlerini okuyucuya sunuyor yazar.

SİNAN CANAN KİMDİR?

Doç. Dr. Sinan Canan 1972 yılında Ankara’da doğdu. İlk, orta ve üniversite eğitimini Ankara’da tamamlayarak 1995 yılında Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisans, aynı kurumun Fizyoloji Anabilim Dalı’nda ise doktora eğitimini tamamladı. Bu süreçte sinirbilimleri ve deneysel epilepsi konuları üzerinde çalıştı.

Dr. Sinan Canan, 2010 yılında Fizyoloji Doçenti ünvanını aldı ve Ankara Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde 5 yıl; Ankara Turgut Özal Üniversitesi‘nde de 1 yıl çalıştı. Halen Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı‘nda görev yapmaktadır. Bilimsel araştırmalarını son yıllarda sinir sisteminde kaotik ve fraktal özellikler konularında yoğunlaştıran Dr. Sinan Canan aynı zamanda Kaos Teorisi, Karmaşıklık, Fraktal Geometri, Doğadaki biçimler, Öğrenme, Lisan ve afazi, Zihin ve Beyin gibi konularda ülke çapında genel dinleyiciye yönelik konferans ve programlar da düzenlemektedir.

Dr. Sinan Canan’ın “Fraktal Düşünceler” adlı, bilim ve bilim felsefesi denemeleri tarzında yayınlanmış bir kitabı da bulunmaktadır.