BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.507,87
HABER /  GÜNCEL

M. United hisse başına 16 dolar umuyor

New York Borsası'ndaki satışa hazırlanan Manchester United hisse başına 16 dolar umuyor.

Abone ol

İngiltere Permier Lig takımlarından Manchester United New York borsasındaki arzda 330 milyon dolar gelir elde etmeyi beklediğini açıkladı

Menkul Değerler ve Kambiyo Komisyonu'na sunulan raporda 16 milyon 700 bin hisse senedinin satışa sunulacağı ve satışın 16-20 dolar aralığında olmasının planlandığı belirtiliyor.

Raporda, kulübün gelirlerinde geçen sene düşüş yaşandığı ve bunun Şampiyonlar Ligi'nden erken elenmenin etkili olduğu belirtiliyor.

Forbes dergisinde çıkan bir yazıda Manchester United'ın, 2 milyar 230 milyon dolarla dünyanın en değerli kulübü olduğu belirtilmişti.

Kulübün yönetimi, 2005 yılından bu yana ABD'li milyarder Glazer ailesinin elinde bulunuyor; ailenin, ABD futbol liginde mücadele eden bir kulübü de bulunuyor.

Glazer'ların elindeki B sınıfı hisseler, halka sunulacak olan A sınıfı hisselerden 10 kat daha fazla yönetim ağırlığına sahip olacak.

United, satıştan elde edeceği geliri öncelikle borç ödemelerinde kullanacağını söylüyor.

Borç büyük, kasa hafif

Şu anda kasasında 70 milyon sterlin olduğunu söylenen kulübün 437 milyon sterlin borcu bulunuyor.

Kulüp, arzla ilgili resmi başvuruda, haziran ayı itibarıyla yıllık gelinin 315 ile 320 milyon sterlin arasında olduğunu, bunun geçen seneye göre yüzde 5'lik bir düşüşü ifade ettiğini bildirdi.

Gelir kaybındaki bu düşüşün başlıca nedeni, kulübün Avrupa Şampiyonlar Ligi’ne grup aşamasında veda ettiği için, televizyon yayın gelirlerinin yüzde 11 ile 13'lük bir düşüşle 102-104 milyon sterline kadar gerilemesi oldu.

Oyunculara 50 milyon sterlin

Kulüp, devam etmekte olan faaliyetlerin yıllık gelire yansımasının 23 milyon sterlin olacağını ve vergi iadelerinin etkisiyle bunun bir önceki seneye göre yüzde 77'lik bir artışı ifade edeceğini belirtiyor.

Kulüp oyuncular için 50 milyon sterlin harcama bildirdi.

Şirket 30 Nisan'da Cayman Adaları'na kayıt yaptırmıştı.

Kulüp, dün yaptığı açıklamada da, forma sponsorluğu için ABD oto markası Chevrolet ile anlaşma yaptığını, anlaşmanın 7 yıllık olduğu ve 2014-2015 sezonunda yürürlüğe gireceği ifade edildi.

General Motors şirketinin ürettiği Chevrolet, Manchester United'da Aon'un yerini alacak.

Glazer ailesi Manchester United'ı satın almak için borçlanmış; faiz giderleri büyük yük haline gelmişti.

Şirket sahipleri, 2010 yılında bu borçları tahvil ederek faiz yükünü azaltmaya çalıştı ancak gözlemciler yaklaşan bu hisse senedi ihracının, borç yükünün şirket üzerindeki baskısının büyüklüğüne işaret ettiğini belirtiyor.

Uzmanlar, bu durumun Manchester United'ın geniş taraftar kitlesi ve pazarlama çabalarına rağmen yaşandığını belirtiyor.

Premier Lig devi, 2011-2012 sezonunda hemşerisi City’nin ardından ikinci oldu; kulüp bugüne kadar 19 lig şampiyonluğu kazandı.