BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

LYS'ye başvurular için yarın son gün

YGS'den 180 puan barajını aşan adaylar için LYS başvuruları yarın sona erecek.

Abone ol
Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) en az bir puan türünden 180 puan barajını aşan üniversite adayının katılacağı üniversiteye giriş sınavlarının ikinci aşaması Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) başvurular yarın sona erecek.

LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, YGS'ye ek LYS'lerden tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olanlara da girmeleri gerekiyor.

LYS için ayrı bir kılavuz bulunmuyor. 2012 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu LYS'ler de dahil, ÖSYS sistemi ile ilgili tüm ilke ve kuralları içeriyor. Adayların başvuru yapmadan önce bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.

SINAV ÜCRETİ YATIRILACAK BANKALAR

LYS'ye katılma hakkı kazanan adaylar, beş ayrı kategoride yapılacak LYS'den hangilerine gireceklerine karar verdikten sonra LYS ücretini Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Akbank ve Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın şubelerine yatırabilecek. Adaylar, katılacakları her bir LYS için 20 TL ödeyecek.

Adaylar, sınav ücretini ödedikten sonra başvurularını bireysel olarak internetten veya başvuru merkezi olarak belirlenen okul müdürlüklerinden yapabilecek. İnternet konusunda deneyimli olmayan adayların, başvurularını başvuru merkezlerinden yapmaları öneriliyor. Başvuru merkezinden yapılacak başvuru işlemleri için 2 TL hizmet ücreti ödenecek.

LYS'ler 81 il merkezi ve Lefkoşa'da yapılacak. Adayların LYS sınav merkezi tercihleri, LYS başvuruları sırasında alınacak. Adaylar girmek istedikleri LYS'lerin hepsine aynı merkezde girecek. Bunun için her adaydan 2 sınav merkezi tercihi alınacak.

Başvurusunu internet üzerinden bireysel olarak yapacak adayların ''Başvurunuz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir'' uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerekiyor.

ŞİFRELER İÇİN ADRES ÖSYM'NİN İNTERNET SİTESİ

LYS sonuçları internet aracılığıyla internetten adaylara duyurulacak. Adaylar sonuçlarını, TC kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin ''http://sonuc.osym.gov.tr'' internet adresinden öğrenebilecek. Adaylara ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecek.

Sonuçlarda, her testteki doğru ve yanlış cevap sayısı, LYS puanları ve başarı sıraları, YGS puanları ve başarı sıraları, OBP ve AOBP'leri, yerleştirme puanları ve başarı sıraları yer alacak. Sonuç bilgisinde bir adayın yerleştirmede kullanılmayacak puanları yer almayacak.
YGS ve LYS'lere giren adaylar ile sınavsız geçişe başvuran adayların yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri merkezi olarak bir defada yapılacak.