BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,74
ALTIN 2.388,59
HABER /  GÜNCEL

29 Nisan 2012 Basın Özeti

İngiltere pazar gazetelerinde İngiltere'nin en zenginleri, Yunanistan'da aşırı sağın yükselişi ve Avrupa'da kemer sıkma önlemlerine isyan.

Abone ol

Sunday Times, geleneksel "İngiltere'nin En Zenginleri" listesine giren bin kadın ve erkeğin toplam servetinin geçen yıla göre yüzde 4,7 oranında artarak 414 milyar sterline (yaklaşık) 673 milyar dolara ulaştığını aktarıyor.

Gazete, zenginlerin serveti büyürken, İngiltere'nin 1930'lardan sonra yaşayan en büyük resesyonla karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyor.

Sunday Times, bu durumun yaşam standartları düşmeye başlayan orta sınıfla varlıklı kesimler arasındaki uçurumun daha da büyüdüğü endişelerine yol açtığını vurguluyor.

Gazeteye göre, 77 sterlin milyarderinin bulunduğu listede ilk üçte İngiltere doğumlu olmayan işadamları yer alıyor.

Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal'in sahibi Lakşmi Mittal'i, İngiliz futbol kulübü Arsenal'in yüzde 30 hissesine sahip olan Özbek işamadamı Alişar Osmanov izliyor. Üçüncü sırada ise Chelsea futbol kulübünün sahibi Rus yatırımcı Roman Abramoviç izliyor.

Mittal'in serveti 12,7, Osmanov'un serveti 12,3 Abramoviç'in serveti ise 9,5 milyar dolar.

'Kayıp 10 yıl'

İngilere'de anamuhalefetteki İşçi Partisi'nin gölge Maliye Bakanı Ed Balls, Observer'a mülakatında hükümetin kemer sıkma önlemlerinde istihdamı ve büyümeyi artırmaya yönelik değişiklikler yapmadığı sürece, Japonya'dakine benzer bir stagnasyon (ekonomik durgunluk) sürecine girileceği uyarısında bulunuyor.

Balls, İngiltere'nin geçen hafta yeniden resesyona girdiğinin açıklanmasından sonra kamuoyunun hükümetin alternatif politikaları olup olmadığını bilme hakkı olduğunu belirterek, ciddi bir rota değişikliğine gidilmemesi durumunda İngiltere'nin önümüzdeki 10 yılının kaybedileceğini kaydediyor.

'Yunanistan'da Neo-Nazilerin yükselişi'


Sunday Times Yunanistan'da gelecek hafta yapılacak parlamento seçimlerinde ülkedeki tüm yabancıları kovmayı ve Yunanistan sınırlarına mayın döşemeyi vadeden aşırı sağcı Altın Şafak partisinin, ülkedeki ekonomik kriz sayesinde yüzde 5'in üzerinde oy alarak ilk kez parlamentoya girmesinin beklendiğini aktarıyor.

Gazeteye göre, gamalı haçı andıran sembolleri bulunan neo-Naziler, yiyecek dağıtarak taraftar topluyor.

Observer Fransa'da gelecek Pazar yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin rakibiyle arasındaki farkı kapatabilmek için aşırı sağın oylarına göz diktiğini ve göçmenliğe karşı söylemini daha da sertleştirdiğini belirtiyor.

Gazete, Sosyalist aday François Hollande'ın ise yoksulları ve seçimlere inancını kaybetmiş kesimleri hedef aldığını kaydediyor.

Kemer sıkmaya isyan

Observer'da yer alan başka bir haberde, birçok Avrupa ülkesinde uygulanan kemer sıkma önlemlerinin tüm kıtayı saracak bir isyan hareketine dönüşmeye başladığını, seçmenlerin kamu harcamalarını kısan hükümetleri birer birer cezalandırmaya başladığını kaydediyor.

Sunday Times'a göre, İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin desteği de hızla eriyor. Parti'ye desteğin son sekiz yılın en düşük seviyesine indiğine dikkat çeken gazeteye göre, Başbakan David Cameron bu hafta halka hitap ederek bazı yanlışlar yaptıklarını kabul edecek ama ülkeyi ekonomik krizden sadece kendilerinin çıkarabileceği mesajını verecek.

Gazetenin YouGov şirketine yaptırdığı ankete göre, İşçi Partisi'nin desteği yüzde 40'a çıkarken, koalisyon büyük ortağı Muhafazakarlar'ın desteği yüzde 29'a geriledi. Koalisyon ortağı Liberal Demokratlar'ın desteği ise yüzde 11'e düştü.

Sunday Telegraph, Muhafazakar Parti'nin özellikle etnik gruplar nezdindeki desteğinin önemli oranda azaldığına dikkat çekiyor.