BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.434,10
HABER /  DÜNYA

Mısır sokakları yine karıştı!

Mısır'da sokaklar yine gergin. Yüzlerce Mısırlı seçim sürecine karışmakla suçladıkları askeri yönetimi protesto etti...

Abone ol

Uluslararası toplumun tanıdığı bir isim olan Muhammed El Baradey ise parti kurdu.

Devrimin Devlet Başkanı Mübarek'i koltuğundan ettiği Mısır'da sokakta tansiyon yine yüksek. Bu kez gerginliğin nedeni cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşananlar.

Aralarında Müslüman Kardeşler'den Hayrat Şatır, selefilerden Hazem Salah Abu Ismail ve eski istihbarat başkanı Ömer Süleyman'ın da bulunduğu adayların seçime katılması yasaklandı. Mısırlılar seçim komisyonunun kararına tepkili.

Mısır Savunma Bakanlığı önüne gelen yüzlerce eylemci, protesto gösterisi düzenledi. Eylemciler, özellikle selefi Hazim Salih Ebu İsmail'in cumhurbaşkanlığı yarışından men edilmesine tepkiliydi.

Seçim komisyonunun gerekçesi, İsmail'in annesinin hem Mısır hem de Amerikan vatandaşı olması. Ancak protestocular kararın siyasi olduğunu düşünüyor:

"Biz sadece özgürlüğümüzü ve haysiyetimizle yaşamak istiyoruz, devrimimizin hedeflerine tam olarak ulaşmamız gerekli. Mısır'da, hiç kimse bu seçim komisyonunun görevlendirmedi."

Sokaklar gibi siyaset sahnesi de hareketli. Seçimde aday olmayacağını açıklayan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun eski başkanlarından Muhammed el-Baradey de yeni bir siyasi parti kurdu.

Bu arada, Mısırlı bir insan hakları savunucusunun Suudi Arabistan'da tutuklanması da gerginliğe yol açtı.

Kahire'de düzenlenen Suudi Arabistan karşıtı gösteride büyükelçiliğin baskın girişimine maruz kalması üzerine Riyad, Mısır'daki temsilciliklerini kapatma kararı aldı ve büyükelçisini istişarelerde bulunmak amacıyla geri çekti. Kahire yönetimi ise, "Kararın nedenini anlamadık" diyor.