BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,84
ALTIN 2.440,44
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Lüks konut fiyatları gerçekten şişti mi?

İstanbul'da lüks konut fiyatları yüzde üç arttı? Türkiye genelinde lüks konutların fiyatları şişiriliyor mu? Konut fiyatları değerlendiriliyor.

Abone ol

İNGİLİZ gayrimenkul şirketi 'Küresel Varlık Raporu'nu yayımladı. Raporda özellikle Asya ülkelerinde gözlemlenen servet artışına dikkat çekilirken milyoner ve milyarder sayısının gelecek 10 yıl içerisinde Tokyo, Singapur ve Jakarta gibi bölgenin önde gelen kentlerinde rekor seviyelere ulaşacağı belirtildi.

Araştırmaya göre Ortadoğu bölgesinde, İstanbul konut fiyatlarındaki artış bakımından Dubai'nin ardından ikinci sırada yer aldı.

Rapora göre geçen sene İstanbul'un lüks konut sektöründe fiyatlar ortalama yüzde 3 oranında artış gösterdi. Yapılan hesaplamalara göre Asya'da yaşayan ultra yüksek gelirli insan sayısı 2023'e gelindiğinde 58 bin 588 kişiyle ABD'yi geride bırakacak.

Bu raporun ortaya koyduğu tablo İstanbul özelinde gerçek mi? Habertürk si, uzmanlara ve piyasa oyuncularına bu soruyu sordu.

Vatan Gazetesi Yazarı Ceren KUMBASAR

'ÜST GELİRE HİTAP EDEN PROJELER ŞAŞIRTMASIN'

TÜRKİYE’deki konut fiyatlarında balon oluştuğu ihtimalinin doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü balondan söz etmek için konutta belli oranda bir arz sıkıntısı olması gerekiyor. Oysa Türkiye deprem bölgesinde bulunuyor ve sürekli olarak risk taşıyan binaların yenilenmesine ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla yeni konutlara ihtiyaç var. Yani orta ve alt gelir grubuna yönelik daha fazla konut üretilmesi gerekiyor. Ancak özellikle İstanbul’da üst gelire hitap eden projelerin sayıca fazlalığı ve mecralarda dönen reklamlara bakıldığında ortaya çıkan fiyatların piyasanın bütününe hâkim olduğu düşünülüyor. Türkiye’de orta ve üst gelir grubuna yönelik arz devam ettiği sürece balon sorunu ortaya çıkmayacaktır.

Abdurrahman Yıldırım - Habertürk Gazetesi Ekonomi Yazarı

KONUT FİYATLARI HENÜZ ŞİŞMEDİ AMA...

Son 4 yıldaki konut fiyatlarındaki ortalama artış Türkiye’de yüzde 51.0, İstanbul’da yüzde 66.7, Gaziantep ve Kilis’te yüzde 113.4. Burada balondan sadece Antep için bahsedebiliriz. Ama orada da varlıklı Suriyelilerin etkisi görülüyor. Kaldı ki, konut sektörünü ancak büyük kentler şişirir. Özellikle de İstanbul. İstanbul’da 4 yılda yüzde 66.7’lik iyi bir artış var. Fakat balon olması için artışın son 5 yılda kendini katlaması, yani yüzde 100’ü bulması gerekir. Bu teoriyi geliştiren Case Shiller Endeksi’nin yaratıcısı Robert Shiller. Buna göre 2014’te yüzde 30’u bulan fiyat artışları yaşanmazsa, konutta balon riski azalacak. Bizim de beklentimiz son gelişmelerle birlikte fiyatların artış hızını keseceği ama balon henüz tam oluşmadığı için de pek düşmeyeceği yönünde.

Makbule Yönel Maya - TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü

İSTANBUL UCUZ SAYILIR

Konut sektöründe balon olduğu söylentilerinin gerçek olmadığı rakamlardan da belli oluyor. Merkez Bankası’nın açıkladığı fiyatlara göre İstanbul’da ortalama metrekare satış fiyatı 1309 lirada bulunuyor. Bugün dünyanın önde gelen hiçbir metropolünde bu fiyatlara daire bulabilmek mümkün değil. Bununla birlikte gelecek dönemde konut satış fiyatlarının artacağını da öngörüyoruz. Döviz bazlı satış yapılan lüks konutların fiyatlarında uzun süre fiyat artışı olmayacak. Ancak lüks konut dışındaki bütün konutlarda değer artışı bekliyoruz.

Nizamettin Aşa - İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı

YÜKSEK FİYATLAR PİYASAYI KİLİTLEDİ

Piyasada balon olduğu gözle görülen bir gerçek. Fiyatlar hiç cazip durumda bulunmuyor. Konut alımına yönelik gelen kalabalıkları gözlemliyoruz ancak bunlar fiyat limitine takılıyor. Bu nedenle piyasa kilitlenmiş durumda. Fiyatların yüksekliğine dövizdeki artış, artan kredi faiz oranları ve seçim belirsizliği de eklenince alımlarda ertelenme de söz konusu oldu. Buradan hareketle satılamayan yaklaşık 1 milyonluk konut stoğundan da bahsediliyor. Bu tabloya bakıldığında müteahhitlerin talep azlığı nedeniyle zam yansıtamadığı konut fiyatlarının daha da aşağıya düşeceğini öngörüyoruz.