BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

İşadamları telefonun üzerine oturuyor!

Hürriyet yazarının anlatımına göre "Bir işadamı görüşme sırasında telefonunun üzerine oturarak, “Bu şekilde dinleyemiyorlarmış” yorumunu yapmış"

Abone ol

Son dönemde hem hükümet üyelerinin hem de iş dünyasının telefon görüşmelerinin ortalığa dökülmesi sonrasında iş dünyasında büyük bir tedirginlik yaşanıyor. Tedirginlik yeni görüşme teknikleri ortaya çıkıyor.

Bunlardan en ilgincini Hürriyet Ekonomi servisinden köşesine taşıdı. Levent'in anlatımına göre "Bir işadamı görüşme sırasında telefonunun üzerine oturarak, “Bu şekilde dinleyemiyorlarmış” yorumunu yapmış"

İşte Sefer Levent'in o ilginç yazısından çarpıcı bölümler:

TELEFONUN ÜSTÜNE OTURANLAR

Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım Türkiye’nin önemli bir müteahhitlerinden biriyle görüşmesi sonrasında gazeteye döndüğünde, “Durumumuza inanamıyorum” dedi ve başından geçenleri şöyle anlattı: “Görüşme için masada yerimizi aldık. Ben telefonumu masanın üzerine koydum. … Bey, ‘Al bunu buradan. Üstüne otur’ dedi. Ben anlamadım. ‘Neyin üstüne’ diye sordum. İşadamı, ‘Telefonun üstüne otur. Ben artık öyle yapıyorum. Dinleyemiyorlarmış öyle’ dedi. O kendi telefonunun üzerine oturdu. Ben benimkini çaktırmadan cebime koydum. Rahatladı. Ancak öyle konuşabildik.” Anlayacağınız off the record görüşmelerin şekil değiştirdiği artık telefonların üzerine oturulduğu bir dönemden geçiyoruz.

(...)

YÜZ YÜZE GELEMİYORUZ

Büyük bir holdingin patronu ile beraberiz. ‘Tape’lerde (ses kayıtları) adı resmen geçmese de dolaylı olarak anılan işadamlarından biri. “İşimiz çok zor” dedi ve ekledi: “Yıllardır iş yaptığım dost bildiğim birinin benim hakkımda söylediklerinden duyduğum üzüntüyü anlatamam. Meğer biz iş güçle uğraşırken birileri arkamızdan iş çeviriyormuş. Aslında bunu öğrendiğime sevinmedim dersem yalan olur. Ama sonradan düşünmeden de edemedim. İş yaparken hangimiz dedikodu yapmıyoruz. Bir gün benim de bir çalışanıma kendi şirketimle ilgili verdiğim talimatları internette ses kaydından dinlersem ne olur? Bir tarafta gizli pazarlıklardan haberdar oluyoruz, diğer taraftan dinleniyor olmanın tedirginliğini yaşıyoruz. İşimiz gerçekten çok zor. Yüz yüze gelemiyoruz.”

GEZGİNLER KULÜBÜ

ÖZELLİKLE telefon görüşmelerinin ortalığa saçılması sonrasında iş dünyasında büyük bir trend değişimi gözleniyor. Telefon görüşmeleri oldukça sınırlanmış durumda. Konuşmalar Ata Demirer’in filmindeki diyalogdan öteye gitmiyor: “Nasılsın… İyiyim. Sen nasılsın… Ben de iyiyim. Ne var ne yok… İyilik sen de… Bende de iyilik. Eeee. Daha daha nasılsın?” Ve bu konuşmalar genellikle şöyle sonlanıyor: “Yüz yüze görüşelim.” 

(...)

İŞ DÜNYASININ BULDUĞU ÇÖZÜMLER

Dinlemeler sonrası iş dünyasının bulduğu bazı çözümleri ise şöyle sıralayabiliriz:
* Yüz yüze görüşme
* Faks çekme
* Ankesörlü telefonla görüşme
* Yurtdışından hat getirme
* Özel kurye ile haberleşme
* Başkası üzerinden mesajlaşma