BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.440,83
HABER /  DÜNYA

Lübnanda gözler seçimde

Gözler pazar günü yapılacak cumhurbaşkanı seçimine çevrildi.

Abone ol Lübnan'da Suriye ve İran'ın desteklediği Hizbullah ve Emel örgütlerinin başını çektiği muhalefet ile Batı yanlısı iktidar arasında uzlaşmaya varılmasından sonra gözler pazar günü yapılacak cumhurbaşkanı seçimine çevrildi.

İktidar ile muhalefetin Katar'ın başkenti Doha'da yapılan pazarlıklardan sonra adaylığı üzerinde anlaştığı Ordu Komutanı Mişel Süleyman'ın pazar günkü seçimi kazanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olarak ülkede festival havası eserken, bazı ülkelerin liderleri, seçimleri izlemek üzere Lübnan'a davet edildi. Barış görüşmeleri için büyük çaba harcayan Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani başta olmak üzere, Arap Birliği Dışişleri Bakanları Komitesi üyeleri ile İtalya, İspanya ve Fransa dışişleri bakanlarının Lübnan parlamentosunda yapılacak seçimi izleyeceği belirtildi. Katar Emiri El Tani'nin seçimden sonra parlamentoda bir konuşma yapacağı öğrenildi.

Bu arada Lübnan'da Hizbullah'ın 18 ay boyunca çadır kurarak eylem yaptığı şehir merkezinde kurulan çadırlar ve barikatlar tamamen kaldırıldı ve hayat bu bölgede normale döndü. Öldürülen eski Başbakan Refik Hariri'nin mezarının bulunduğu caminin mavi kubbesi de dışardan basınçlı sularla yıkanarak temizlendi.

Beyrut'ta pazar günkü seçimlerden sonra ülkenin en popüler sanatçılarından Macide Errumi ile Rağıb Allame'nin konser vereceği belirtildi. Seçimler nedeniyle ülkede pazartesi gününün tatil olmasına karar verildi.

Öte yandan ülkede hükümet kurma çalışmaları da devam ediyor. İktidar ile muhalefet arasında varılan anlaşmaya göre, hükümette 4 önemli bakanlığın tarafların üzerinde anlaşacağı kişilere verileceği ve içişleri bakanlığının da Cumhurbaşkanı tarafından tarafsız bir isme teklif edileceği öğrenildi.