BIST 10.744
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.504,14
HABER /  GÜNCEL

Londra'daki Savaş Bakanlığı binası satılıyor

İngiltere'nin tarihi Savaş Bakanlığı binası, tasarruf önlemleri çerçevesinde satışa sunuluyor. Yapımına 1901'de başlanan binanın 100 milyon sterlinin üzerinde bir fiyata alıcı bulması bekleniyor.

Abone ol

İngiliz liderlerin iki Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş boyunca planlar yapmak için toplandığı eski Savaş Bakanlığı binası satılıyor.

Winston Churchill ve David Lloyd-George gibi isimlere ev sahipliği yapan hükümet binasının, 100 milyon sterlinin üzerinde bir fiyat karşılığında satılması umuluyor.

İngiltere Savunma Bakanı Philip Hammond, satışın ardından memurların Savunma Bakanlığı binasına taşınacağını söyledi.

Böylece senede 8 milyon sterlin tasarruf yapılması hedefleniyor.

Arabistanlı Lawrence da orada çalıştı

Temeli 1901 yılında atılan Edward dönemine özgü barok tarzındaki binanın inşaatında 25 milyon tuğla, tonlarca Portland ve York taşı kullanıldı.

Çatısını süsleyen heykeller 'Savaş ve Barış', 'Doğruluk ve Adalet' ve 'Zafer' temalarını taşıyor.

Nisan 1910'da parlamentodaki bir sorgulamada, Savaş Bakanlığı binasının maliyetinin 1,2 milyon sterlinin biraz üzerinde olduğu belirtilmişti.

Binanın hizmete girdiği ilk yıllarda Savaş Bakanı olarak görev yapan Lord Haldane, Lord Kitchener ve Winston Churchill bu binada çalışmıştı.

'Arabistanlı Lawrence' olarak bilinen askeri casus Yarbay Thomas Edward Lawrence, Sina bölgesinin haritalarını çıkarma işini burada yerine getirmişti.

İkinci Dünya Savaşı sırasında bina birkaç kez Alman bombalarının hedefi oldu; bu saldırılarda bir kişi ölürken binada hiçbir hasar oluşmadı.

1980'lerde yenilenen bina 1992'de yeniden açıldı ve Savunma Bakanlığı istihbarat görevlilerinin karargâhı oldu.

Savaş Bakanlığı binasının satışının ardından, buradaki personel yolun karşısındaki Savunma Bakanlığı ana binasına taşınacak.

Londra'nın göbeğinde yer alan bina, binden fazla odası, yaklaşık 4 kilometre uzunluğundaki koridorları ile hem emlak müteahhitlerinin hem de otel zincirlerinin ilgisini çekebilir.

İngiltere hükümetinin tasarruf önlemleri nedeniyle satışa sunduğu diğer hükümet binaları alıcı bulmuştu.

İngiliz Savunma Bakanlığı, İkinci Dünya Savaşı sırasında hava savunma komuta merkezi ve sığınak olarak kullanılan eski Brompton Road metro durağını da satacağını duyurdu.