BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Londra Belediye Başkanı kadınları kızdırdı

Londra'nın Belediye Başkanı Boris Johnson'ın "kadınlar üniversiteye koca bulmak için gidiyor" sözleri feministlerin tepkisini çekti.

Abone ol

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ın "Kadınlar üniversiteye koca bulmak için gidiyor" sözlerine tepki gösteren feministler, özür bekliyor

Sabah gazetesinin haberine göre geçen hafta Oxford Üniversitesi'nde düzenlenen Dünya İslami Ekonomi Forumu'na giden Johnson'ın, Malezya Başbakanı Necip Rezak'ın katıldığı bir etkinlikteki sözleri bir tartışmanın fitilini de ateşledi. Etkinlikte soruları yanıtlayan Başbakan Rezak, "Buraya gelmeden önce yetkililer bana Malezya'da son açılan üniversiteye yeni başvuran öğrencilerin yüzde 68'inin kadın olduğunu söyledi" dedi. Araya giren Johnson da, "Evlenmek zorundalar" yorumda bulundu ve güldü. Feminist gruplar bu espriyi cinsiyetçi olarak değerlendirdi.

'ÖZÜR DİLEMESİ GEREK'
İşçi Partisi milletvekillerinden Kate Green, Johnson'ın özür dilemesi gerektiğini söyledi ve "tarihi geçmiş fikirlerini" kendisine saklaması gerektiğini ifade etti. Green, "Bu yorumlar ülkemizdeki ve dünyamızdaki tüm kadınlara hakaret ediyor. Komik de değil" diye konuştu. Twitter'dan açıklama yapan "Her gün Cinsiyetçilik" adlı grup ise "can sıkıcı şekilde eski moda, kabul edilemez bir şekilde cinsiyetçi ve mantık dışı, umutsuzca konu dışı" şeklinde bir açıklama yaptı. Belediye'den yapılan açıklamada, Johnson'ın esprilerinin iyi yürekli olduğu ve bağlamından koparılarak yanlış bir şekilde yorumlandığı belirtildi.

'ESPRİYDİ, ABARTILIYOR'
Bir İngiliz gazetesine isim vermeden konuşan belediyeden bir kaynak ise "Açıkça bir espriydi, abartılıyor. İzleyiciler yapılan espriye güldü ve alkış tuttu" ifadesini kullandı. İlk eşiyle Oxford'ta üniversite eğitimini tamamlarken tanışan Johnson, partisinin lideri David Cameron'la da Oxford Üniversitesi mezunu olduğu için dalga geçmişti. Johnson, Cameron'ın Oxford'un Felsefe, Politika ve Ekonomi programından birinci sınıf başarıyla mezun olmasını, "İnek gibi çalışkandı" diye adlandırmıştı. Büyük dedesi Osmanlı İmparatorluğu'nun son Sadrazamlarından Milli Mücadele karşıtı Ali Kemal Bey olan Johnson, üniversiteden düşük bir ortalamayla mezun olmuştu.