BIST 10.320
DOLAR 32,24
EURO 35,11
ALTIN 2.464,67
HABER /  GÜNCEL

Londra AB referandumunu konuşuyor

Sunday Telegraph'a yazan Başbakan David Cameron, İngiltere'nin AB üyeliği ile ilgili referandum ihtimaline kapıyı açık bıraktı.

Abone ol

Avrupa Birliği'nde euro para birimini kullanan 17 üye arasında bütçe ve bankacılık alanı ile siyasette gözlemlenen daha yakın işbirliğinin İngiltere siyasetindeki yansıması, Başbakan David Comeron'un Sunday Telegraph gazetesinde yayımladığı makalede belirdi.

Başbakan Cameron'un cümleleri, İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliği hakkında referandum yapılıp yapılmaması gerektiğini sorguluyor.

İngiltere başbakanı, "AB'de kalalım mı, çıkalım mı" sorusunun sorulacağı bir referanduma ilke olarak karşı olmadığını ancak bu seçeneği değerlendirmek için zamanın henüz erken olduğunu söylüyor.

Başbakanın makalesinin yayımlanmasından sonra açıklama yapan İngiltere dışişleri bakanı, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin daha sıkı bir birlik kurmaya karar vermeleri halinde, bunun referandum düşüncesine çok güçlü bir zemin hazırlayacağını söyledi.

İngiliz siyasetindeki referandum konusu, kısmen, beş ülkenin kriz nedeniyle AB'den yardım istemesine yol açan mali krizin bir uzantısı niteliğinde.

Avrupa Birliği'nde Euro Bölgesi'ni oluşturan 17 ülke, Perşembe ve Cuma günü yapılan AB zirvesinde, üye ülkelerdeki bankaları kurtarmak için ortak fonların kullanılabilmesi üzerinde anlaşmaya varmıştı.

Ülkeler, ayrıca 120 milyar euroya kadar olan bir kaynağı da "büyüme fonu" olarak oluşturmaya karar verdi.

Başbakan David Comeron, bankacılık alanındaki birliğin Euro Bölgesi ülkeleri için Avrupa Merkez Bankası tarafından idare edilmesini sağladıklarını; Portekiz ya da Yunanistan'daki bankalara omuz vermeyeceklerini; İngiltere'deki bankacılık sisteminin Londra'daki İngiliz Merkez Bankası tarafından yönetileceğini söyledi.

Avrupa Birliği'nin Aralık ayındaki zirvesinde de İngiltere krizin yükünün üstlenilmesiyle ilgili ortak olarak atılması istenen adımlara katılmamıştı.

Başbakan Cameron'un yazısı, Avrupa Birliği ile ilgili bir övgüden çok, İngiltere'nin çıkarlarının en iyi ne şekilde korunmuş olacağı eksenine oturuyor.

İngiltere başbakanı önümüzdeki İngiltere'nin çıkarlarını ileriye götürebileceği, Avrupa tek pazarını savunacağı ve aynı zamanda federal bir Avrupa'nın dışında kalacağı sulara henüz gelinmediğini ifade ediyor.

Başbakan Cameron Perşembe ve Cuma günü yapılan zirvede İngiltere için kazanımlar elde ettiklerini, dolayısıyla, İngiltere'nin birliğin içinde etkisi kaybettiğini söyleyenlerin yanıldığını yazıyor.

Avrupa Yeniden İmar ve Kalkınma Bankası'nın başına bir İngilizin getirildiğini ve Londra'nın, Avrupa patent mahkemesinin önemli dairelerine ev sahipliği yapmasının kararlaştırılmasını, bu etkiye örnek olarak veriyor.

"Durum sonbaharda netleşir"

Dışişleri Bakanı Hague, başbakanın referandumla ilgili tavrını sonbaharda daha net olarak ortaya koyabileceğini belirtti.