BIST 9.916
DOLAR 32,30
EURO 34,58
ALTIN 2.441,70
HABER /  DÜNYA

Litvanya savaş kitapçığı hazırladı

Litvanya Savunma Bakanlığı, olası bir Rus işgalinde yapılması gerekenlerle ilgili bilgi içeren "savaş kitapçığı" hazırladı.

Abone ol

Litvanya Savunma Bakanı Juozas Olekas tarafından kamuoyuna tanıtılan 100 sayfalık kitapçıkta, vatandaşlara herhangi bir işgal durumunda panik olmamaları ve sağlıklı düşünme yetilerini korumaları tavsiye ediliyor. 

"Pencerenizin önünde silah sesleri duymak, dünyanın sonu değildir" denilen kitapçıkta, savaş koşullarında neler yapılması ve nasıl davranılması gerektiğine ilişkin bilgiler yer alıyor.

Vatandaşlara gösteriler düzenleyerek ve greve giderek yabancı işgaline karşı direnmeleri gerektiğini anımsatan kitapçıkta, "En azından işinizi yavaşlatın, normalden daha az çalışın" ifadeleri kullanıldı. 

Gürcistan ve Ukrayna'nın topraklarının bir kısmının işgal edildiğine dikkati çeken Savunma Bakanı Olekas, benzeri bir durumun ülkede yaşanması ihtimalini göz ardı edemeyeceklerini, bu nedenle hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.

Litvanya hükümeti de yeni inşa edilecek binalarda sığınak zorunluluğu getirmeyi planlıyor.

Litvanya, 1990'da Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan ettikten sonra Avrupa'nın en hızlı gelişen ekonomilerinden biri haline gelmişti. 2007'de Avrupa Birliği'ne katılan Litvanya, 1 Ocak 2015'te de avroyu resmi para birimi olarak benimseyerek Eurozone'a dahil olan 19. ülke olmuştu.