BIST 10.159
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.395,01
HABER /  GÜNCEL

Cizre esrarengizliği gerçekte neler oluyor?

Cizre'den gelen son dakika haberleri fırtına öncesi sessizliği haber veriyor. Peki Cizre'de gerçekte neler oluyor kentte son durum ne?

Abone ol

CİZRE 'de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın öldürülmesiyle ilgili yeni bulgular ortaya çıktıkça iş daha da karmaşık bir hal alıyor. Otopsi raporuna göre Nihat Kazanhan bir av tüfeği ile vuruldu ve o tüfek Kobani olayları sırasında yağmalanan bir işyerinin av malzemeleri listesinde yer alıyordu.

KCK ise Nihat Kazanhan'ın ölümünden AK Parti hükümeti ile kanlısı haline gelen Hüda Par partisini sorumlu tutup serhildan (başkaldırı-isyan) çağrısı yaptı.

Peki gerçekte Cizre'de neler oluyor?

Vatan Gazetesi yazarı Hüseyin Yayman bu sorunun yanıtının peşine düştüğünde şu sonuca ulaşıyor;
-'Cizre’de yaşananların sebebini kimse bilmiyor. Kanaat önderleri olayları anlamlandıramıyor. Kamu görevlileri problemin kaynağına inemiyor. Ancak hadiseler adım adım kontrolden çıkıyor.'

CİZRE'DE İLGİNÇ BİR TEDİRGİNLİK VARhüseyin-yayman-cizre.jpg

12 yaşındaki Nihat Kazanhan öldürüldüğünde Cizre'de olan Hüseyin Yayman izlenimlerini şöyle aktarıyor;

-"Son olayı Hatip Dicle’ye sordum. Dicle, hedefin çözüm süreci olduğunu belirtirken kendisinin şehirde gençlik örgütü, STK’lar dahil görüşmeler yaptığını ve pozitif bir havanın olduğunu ancak daha oradan ayrılmadan yeni bir ölüm gerçekleştiğini söylüyor. İsterseniz size biraz Cizre’deki manzarayı tasvir etmeye çalışayım. Cizre’de herkes saat beş olmadan evine çekiliyor. İlginç bir tedirginlik var. Akşam üzeri sokaklar biranda boşalıyor.

ASKER İNSANSIZ HAVA ARACIYLA KONTROL EDİYOR

-Bu manzaraları doksanlı yıllardan biliyoruz. Şehirdeki tüm MOBESE direkleri devrilmiş. Güvenlik kuvvetleri şehrin kontrolünü artık insansız hava araçlarıyla yapmaya çalışıyor. Neredeyse her akşam bir gerginlik oluyor. Dicle Nehrinin vadi yatağındaki Cizre’nin içinde ve dört etrafında askeri birlikler var. Şehrin göbeğindeki Hamidiye Alayı olarak kullanılan askeri kışla yakın zamanda boşaltılmış. Bu kışla doksanlı yıllarda JİTEM tarafından kullanıldı. Şehrin içinde bir tank taburu var. Cizre’de askerlerin resmi kıyafetle şehre inmesine izin verilmiyor. Esnaf son olaylardan şikayetçi. Neredeyse hemen her gün kepenkler kapatılıyor. Diğer günlerde ise işyerleri erkenden kapatılıyor. Baro Başkanı Nurşirevan Elçi, olayların hızla kontrolden çıktığına ve devletin olayı kavrayamadığına dikkat çekiyor.

CİZRE'DE FARKLI BİR SENARYO VAR

Lice ve Yüksekova’daki tuzaktan sonra farklı bir senaryo Cizre’de oynanıyor. Cizre, PKK için Kanton pratiğinin test edildiği, HÜDA - PAR için çözüm masasına oturmanın sınandığı bir mücadele alanına dönüşmüş durumda. Devlet şimdilik ise bekle gör pozisyonunda.

CİZRE’DE NE GÖRDÜM?

1. Seçimlere kadar adım adım bölgede gerilimin yükseleceği görülüyor.
2. Ekim olayları bölgede milat olmuş. Bu durum uzun vadede yeni bir sosyoloji yaratacaktır
3. YDGH her geçen gün Öcalan, HDP ve Türkiye PKK’sından farklı bir alana evriliyor.
4. Halk çözüm sürecine büyük destek veriyor. Ancak hükümetin hızlı hareket etmesini istiyor.
5. Cizre’de büyük bir içe kapanma var. Değişmez gündem çözüm süreci ve son yaşanan olaylar.
6. Bölgede olağan olmayan olaylar yaşanıyor. İran farklı unsurlarla süreci sabote etmek istiyor.
7. Mücadele PKK/HDP-Hükümet arasındaymış gibi gözükse de sonuçta hedef çözüm masası.

CİZRE HABERLERİ - SON DURUM

Diken üstünde olan Cizre'den gelen son haber dün gece yaşanan bir tuhaf olaya dair. Cizre ilçesinde bir eve el bombası atıldı. Pencereye isabet eden bombanın patlaması sonucu evde hasar meydana geldi.

cizre-haber.jpgCizre Kale Mahallesi Şen Sokak'ta Emin İ'ye ait 3 katlı evin birinci katına, evde kimsenin olmadığı sırada, kimliği henüz belirlemeyen kişi tarafından el bombası atıldı. Pencereye isabet eden el bombası patladı. Ölen ya da yaralananın olmadığı patlamada, evde hasar meydana geldi.

Güvenlik güçleri olayın ardından çevrede önlem alındı. Şüpheli ya da şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatıldı.


cizre-neler-oluyor.jpg
Nihat Kazanhan'ın otopsisi ve başından çıkan mühimmatın balistik incelemesi tamamlandı. Kazanhan'ın başına isabet eden otopside çıkarılan 'tanımlanamayan mühimmat' incelenmek üzere Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı'na gönderildi.

AV TÜFEĞİNDEN ÇIKMIŞ

Burada yapılan incelemenin ardından hazırlanan raporda, Kazanhan'ın kafasından çıkan mühimmatın, roket şeklindeki plastik tapa, 12 numara av fişekleri içerisinde bulunan tapalara ait olup, yivsiz, setsiz av tüfeği ile atılmış olduğu tespit edildi.

KOBANİ OLAYLARINDA YAĞMALANAN FİŞEK!

Raporda, 6-8 Ekim tarihlerinde Kobani protestosu sırasındaki olaylarda bazı av bayilerinin yağmalandığı ve Emniyet Müdürlükleri ile Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde bu tür silah ve malzemelerin bulunmadığı belirtilerek, 'Bu tür av tüfeklerinin ve malzemelerinin örgüt mensupları ve müzahir kitle tarafından yoğun şekilde kullanıldığı bilindiğinden bahse konu şahsın ölümüne sebep olan nesnenin bu kesimin faaliyetleri esnasında kullanılan bir silahtan kaynaklandığı kesin olarak anlaşılmaktadır. Ayrıca 6- 8 Ekim olaylarında av bayilerinin yağmalandığı kayıtlarımızda mevcut olduğundan bu iş yerlerinden yağmalanan fişeklerin kullanılmış olduğu kuvvetle muhtemeldir' denildi.

KCK HÜDA-PAR'I SUÇLADI GERİLİMİ TIRMANDIRDI

CK da olaya benzin döken son dakika açıklamayla sahayı çıktı. Cizre'den gelen haberler üzerine açıklama yapan KCK, 'serhildan' (başkaldırı) çağrısı yaparak HüdaPar'ı suçladı. Bu açıklama bölgedeki gerilimi daha da yükseltecek.

KARŞILIK VERİN ÇAĞRISI!

KCK'dan yapılan açıklamada Cizre’de dün akşam 12 yaşındaki bir çocuğun öldürüldüğü anımsatılarak sorumlusu olarak Hüda Par ve AK Parti gösterildi. Açıklamada “90’lı yıllarda bile direnmesini bilen Cizre – Botan halkı, elbette direnecek, serhıldanları daha da yükseltecektir. Halkımız, AKP devletine ve Hüda – Par’ın saldırılarına karşı öz savunmasını ve örgütlülüğünü geliştirerek cevap vermelidir. Kürdistan'da hiçbir saldırı karşılıksız kalmamalıdır. Halkımız her türlü saldırılara karşı öz savunma, meşru ve demokratik direnme hakkını geliştirerek karşılık vermelidir” dendi.