BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan 1915 için ikinci sürpriz

Ermeni tehcirinin 100. yıldönümüne denk gelen Çanakkale Savaşları anma törenlerine, Sarkisyan davet edildi.

Abone ol

Geçtiğimiz yıl 24 Nisan’da bir ilke imza atarak, Ermenilerin torunlarına yönelik taziye mesajı yayımlayan, Erdoğan, bu yıl da aralarında Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan'ın da bulunduğu 102 ülkenin liderlerine 23-24 Nisan tarihleri için Çanakkale davetiyesi gönderdi.

Ermeni lobisinin 'soykırımı anma' günü olarak gördüğü 24 Nisan'ı Ankara, ses getirecek bir biçimde etkinlikle anacak.

Çanakkale cephesinde düşmanın kara savaşlarında yenilgiye uğratıldığı 24 Nisan 1915'in 100. yılında zirveye katılacak tüm devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla Çanakkale’de anma töreni düzenlenecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 102 ülkenin devlet ya da hükümet başkanlarına bu plan çerçevesinde 23-24 Nisan tarihleri için Çanakkale davetiyeleri gönderdi.

LİSTEDE OBAMA DA VAR

Gönderilen mektuplar arasında Sarkisyan ve 24 Nisan'da Ermeni soykırımı iddiaları konusunda yapacağı açıklamadaki dili Türkiye tarafından dikkatle takip edilen ABD Başkanı Barack Obama da var.

Milliyet muhabiri Serpil Çevikcan, bir hükümet yetkisinden konuyla ilgili aldığı bilgileri okurlarıyla paylaştı:

BİRLİKTE SAVAŞTIK
"Milliyet’e bilgi veren bir hükümet yetkilisi, Çanakkale anma törenlerine, 1. Dünya Savaşı’na katılmış bütün devletlerin yöneticilerinin en üst düzeyde davet edildiğini, Başbakan Davutoğlu’nun başbakanlara, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da cumhurbaşkanlarına birer mektup göndererek, “Çanakkale savaşlarının 100. yıldönümünde sizi aramızda görmekten mutluluk duyacağız” mesajını ilettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mektubunda, “barış” vurgusunun ön planda olduğu öğrenildi.
Aynı hükümet yetkilisi, davet gönderilen 102 devlet yöneticisi arasında Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan’ın da olduğunu kaydetti.
Hükümet yetkilisi, Çanakkale’de Mehmetçik saflarında savaşan ve şehit düşen askerlerin içinde çok sayıda etnik kökenden gençler bulunduğunu, bunların aralarından Ermenilerin de olduğu belirtilerek, “Bir nevi birlikte savaştık, o yüzden Sarkisyan da davet edildi” ifadesini kullandı.
TEHCİRİN 100. YILI
Ermeni tehcir genelgesinin yayımlandığı 24 Nisan 1915 tarihi, Türkiye ile Ermenistan arasında her zaman bir gerilim kaynağı.
Ermenilerin soykırım yıldönümü olarak andıkları bu tarihin de bu yıl 100. yıldönümü.
Bu nedenle, Ankara’nın bu daveti, zamanlama açısından da büyük önem taşıyor.
Ermenistan ve Ermeni diasporası, 100. yıldönümü nedeniyle bu yıl geniş kapsamlı bir anma programı düzenliyor.
Obama ve Sarkisyan’ın bu davete icabet etmesi tarihe not düşülecek büyük bir sürpriz olur.
Keza ABD Başkanı Obama’nın da bu yönde açıklanmış bir programı bulunmuyor.
Ancak Sarkisyan ve Obama, bu törenlere katılmasa da Başbakan sıfatını taşıdığı geçtiğimiz yıl 24 Nisan’da bir ilke imza atarak, Ermenilerin torunlarına yönelik taziye mesajı yayımlayan, 1915’i, “Gayri insani sonuçlar doğuran hadise” olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti, bu ilk sürprizden sonra tarihe geçecek önemli bir adım özelliğini taşıyor."