BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,85
ALTIN 2.419,49
HABER /  GÜNCEL

Litvanya, 2015'te Euro'ya geçiyor

Avrupa Komisyonu, Litvanya'nın Euro'ya geçiş kriterlerini karşıladığını açıkladı. Litvanya, 28 üyeli AB'de ulusal para birimini terk ederek Euro kullanmaya başlayan 19. ülke olacak.

Abone ol

Litvanya, 1 Ocak 2015'te Euro'ya geçecek. Avrupa Komisyonu, ülkenin geçiş kriterlerini karşıladığını açıkladı.

Litvanya, 28 üyeli AB'de ulusal para birimini terk ederek Euro kullanmaya başlayan 19. ülke olacak. Diğer Baltık Cumhuriyetleri'nden Estonya 2011'de, Letonya da 1 Ocak 2014'te Euro'ya katılmıştı.

Komisyon, raporunda Litvanya ile ilgili nihai kararın gelecek ayki AB liderler zirvesinde verileceğini belirtti.

İngiltere ve Danimarka Euro'ya katılmama kararı almıştı.

Diğer tüm ülkelerin kriterleri karşılamasından sonra Euro'ya geçmesi bekleniyor.

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Gribauskaite, Polonya ziyareti sırasında kararı sevinçle karşıladıklarını belirterek "En güçlüler kulübünde yer alacağız. Kararlarda bizim de söz hakkımız olacak. Şu anda kapının diğer tarafındayız" dedi.

Ek güvence

Başbakan Algirdas Butkevicius ise para birimleri Lita yerine Euro kullanmayı sabırsızlıkla beklediklerini söyledi, Ukrayna krizini örnek göstererek yeni paranın Litvanya'ya ilave güvence sağlayacağını kaydetti.

Euro kullanmaya başlayacak ülkeler için getirilen uyum kriterleri, cari açığın gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 3'ünü aşmamasını şart koşuyor.

Litvanya Euro'ya daha önce katılmaya çalışmış ancak ekonomik krizden ağır bir şekilde etkilendiği için başarılı olamamıştı.

Avrupa Merkez Bankası, enflasyonu düşük tutmanın orta vadede Litvanya için zorlu bir hedef olacağı uyarısında bulundu.