BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Liseliler polise saldırdı

Gezi Parkı eylemleri 6. gününde de sürdü. Taksim önceki gün sakin bir gece geçirirken gerginliğin adresi Beşiktaş idi.

Abone ol

Yüzleri maskeli bir grup, Dolmabahçe’deki Başbakanlık ofisi önünde barikat kuran polis ekipleriyle çatıştı. İzmir’de AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanlığı ateşe verildi. İstanbul ve Ankara’da ise bazı lise öğrencileri okulu asıp meydanlara gitti. Liselilerin, marjinal sol örgütlerin yönlendirmesiyle hareket ettiği görüldü.

Zaman'ın haberine göre Gezi Parkı eylemlerinin yaşandığı Taksim’de hayat normale dönüyor. İşyerleri yağmalanan esnaf, hasar tespiti yaparak tamir ve temizlikle uğraşıyor. Taksim’e çıkan tüm yollarda eylemciler tarafından kurulan barikatlar araçla ulaşımı engellemiş durumda. Okula gitmeyip meydana destek için geldiklerini söyleyen liselilerin, marjinal sol örgütlerin yönlendirmesiyle hareket ettiği görüldü.

Dolmabahçe-Taksim arasındaki Gümüşsuyu Caddesi’nde eylemcilerin kurduğu 20’ye yakın barikat bulunuyor. Bazı eylemcilerin geçişlerde keyfî kontroller yaparak vatandaşa zor anlar yaşattığı görüldü. Basın mensuplarının kamera ve fotoğrafla görüntü alması engellendiği gibi bu duruma tepki gösteren vatandaşlara da, eylemcilerin, “Bundan sonra bu şekilde.” diye cevap vermesi ise dikkat çekiyor.

Önceki gün meydanı terk eden göstericiler dün 13.00 sularında Gezi Parkı’nda küçük gruplar halinde yeniden toplandı. Destek vermeye gelenlerin çoğunluğunu liseli öğrenciler oluşturdu. Meydandaki gençleri, Kaldıraç, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Emek Partisi ve İşçi Partililerin yönlendirdiği görüldü. Kendi aralarında organize olan gençler, zaman zaman fotoğraf çekilmesine izin vermedi. Öğrenciler, önlerindeki yaşça büyük kişilerin tahrikiyle hükümet ve polis aleyhine sloganlar attı.

liseliler-gezi-parki.jpg 

SİYAH KIYAFETLİ LİSELİLER KIZILAY’DA POLİSE SALDIRDI

Taksim Gezi Parkı gerginliğinin yoğun yaşandığı Ankara ile birlikte Edirne ve Çanakkale’de de liseliler meydanlara sürüldü. Öğle saatlerinde Kızılay’da toplanan aralarında Devrimci Liseliler’in de (DEV-LİS) bulunduğu yüzlerce genç, gün boyu polisle çatıştı. Güvenlik güçlerine taş, sopa ve bilyelerle saldıran öğrenciler, önceki günlerde olduğu gibi yine çevrede bulunan ev ve işyerlerini tahrip etti. Yüzlerini maskelerle kapatan bazı kişiler ise Kızılay Meydanı’ndaki otobüs duraklarının camlarını kırdı. Bunun üzerine polis, eylemcileri dağıtmak için biber gazı ve tazyikli su kullandı. Bu arada eylemler Kızılay ve Güvenpark’ın ardından üniversitelere de sıçradı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), TOBB Ekonomi ve Teknoloji ve Hacettepe Üniversitesi’nde eğitim alan yüzlerce genç, bulundukları bölgelerde yolları kapatarak uzun süre slogan attı. ODTÜ’de toplanan yaklaşık 500 kişi, yürüyerek Eskişehir yoluna geldi. Yolu yaklaşık bir saat boyunca kapatan eylemciler, araçların geçmesine izin vermedi. Çanakkale’de de sosyal medya üzerinden örgütlenen yaklaşık 150 öğrenci, İskele Meydanı’nda bir araya geldi. Daha sonra AK Parti İl Başkanlığı binasına yürüyen gençler, slogan attıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.