BIST 10.919
DOLAR 32,17
EURO 34,90
ALTIN 2.500,60
HABER /  SAĞLIK

Kilolu bebeklerde büyük risk

Kilolu bebekler ne kadar tatlı olsa da sağlık konusunda büyük risk yaşadığını unutmayalım

Abone ol

Uzmanlar yaptıkları araştırmada bebeklerin çok fazla kilo almasının bel çevresini genişlettiği ve bunun da ileriki yaşlarda kalp hastalığı riskini artırdığını tespit ettiklerini açıkladı.

Bebekler sürekli yiyecek ister, onların bu isteğini geri çevirmek çoğu ebeveyn için zordur. Ancak bebekleri çok fazla kilo almasının onların ileriki yaşamlarında kalp riski olarak karşılarına çıkmasına sebep olabileceği belirtildi. Avustralya'daki Sydney Üniversitesi uzmanlarının yeni yaptığı bir çalışmaya göre bebeklik dönemde alınan çok fazla kilonun yetişkin dönemde obezite, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları riskini artırıyor.

Çalışmada Sydney'in değişik hastanelerinde doğan 395 bebek ele alındı. Bebeklerin hepsi sağlıklı doğmuş ve herhangi bir tip-1 diyabet hastalıkalrı da yoktu. Uzmanlar bu çocukları 8 yaşına kadar izledi.

Araştırma sonundan bebeklik döneminde çok fazla kilo alınması durumunda, ki bu dönem doğumdan 18 aylık dönemi kapsıyor, 8 yaşında ve daha sonraki yaşamda hastalık gelişme riskinin yükseldiği görüldü. Uzmanlar bebeklik dönemde alınan her 1 kg'nin 8 yaşında vücudu 3.3 kg. artırdığını hesapladı.

Bebekliğin ilk 18 ayının çok önemli bir dönem olduğunu söyleyen Dr. Michael Skilton "O dönemde alınan her ekstra kilo daha sonraki yaşamda karşımıza çıkıyor. Pediatrics dergisinde yayımlanan araştrımada uzmanlar ilk alı ayda anne sütü ile beslemenin bebklerde kilo almada engel olduğunu hatırlattı.