BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.402,55
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Liman işçileri burunlarından soluyor

Mersin Limanı'nda çalışan bir grup işçi, 27 aydır maaşlarına zam yapılmadığı ve ikramiyelerinin de ödenmediği gerekçesiyle iş çıkışında gösteri yaptı.

Abone ol

Mersin'de limanda çalışan işçiler 27 aydır maaş alamadıkları gerekçesiyle alkış ve ıslıklar eşliğinde liman işleticisi MIP Hizmet Binası'na yürüyen işçiler, burada bir süre oturma eylemi yaptı.

Mersin Limanı A Giriş Kapısı önünde iş çıkışında toplanan işçiler, burada kortejler oluşturarak liman işleticisi MIP Hizmet Binası'na doğru yürüyüşe geçti. Slogan atmayan ve tepkilerini alkış ve ıslıklarıyla dile getiren işçilere polis müdahale etmedi. Hizmet binasına ulaştıktan sonra bir süre alkışlarıyla protestolarını sürdüren işçiler, daha sonra bulundukları yere çökerek bir süre oturma eylemi yaptı. MIP yetkilileriyle görüşmek isteyen işçiler amaçlarına ulaşamazken, liman önündeki eylemlerini de
sürdürdü.

Burada işçiler adına konuşan Metin Taş, bugün limanda 3 yıldan bu yana çalışan işçilerin haklarını alamadığını, sorunların aşılabilmesi için de Liman-İş Sendikası'na üye olduklarını anlattı. Taş, "Ancak ne yazık ki, beklentilerimiz karşılanmadı. MIP AŞ yetkilileri ile sendika yöneticileri karşımıza saçma sapan bir sözleşme getirdi. Bize yüzde 6 oranında zam yani 33 TL'lik bir maaş artışı verdiler. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Biz limanda 3 yıl boyunca karın tokluğuna çalıştık. Ama artık canımıza tak etti. Bu durumun çilesini işçiler olarak biz çekmeyeceğiz. Herkes ayağını yorganına göre uzatacak. Biz burada sesimizi duyurmak için eylem yaptık. Eğer sesimizi duymazlarsa eylemlerimizin sonuçları giderek artacak ve fatura da MIP'e çıkacak" dedi. Ortak açıklamanın ardından işçiler beklemeye başladı.

Bu arada olay yerine gelen Liman-İş Sendikası Genel Başkanı Muzaffer Akpunar ise, limanda işçiler lehine yapılması gereken ne varsa bunu sendika olarak yapma çabası içinde olduklarını ifade ederek, liman yetkilileriyle görüşmelerde bulunduklarını, pazartesi günü de maaş farklarının işçilere bir şekilde yansıtılacağını iddia etti. Akpunar, "Pazartesi gününü hep birlikte bekleyelim ve hiç kimsenin de dolduruşuna gelmeyelim. Bu işyeri bizim işyerimiz ve burası bizim ekmek teknemiz" diye konuştu.

Liman işçilerinin karşı karşıya olduğu sorunların, aynı zamanda da kendi sorunları olduğunu dile getiren Akpunar, konuşmasını da şöyle sürdürdü:
"Ama buna rağmen 'sendika bizi sattı, bize ihanet etti' şeklindeki yaklaşımlar ne size, ne de bize yakışır. Biz, sendika olarak hiçbir zaman üyelerimizin aleyhine olan bir şeyin altına imza atmayız."

Liman yöneticileriyle diyalog kurma gibi bir zorunluluklarının olduğunu ifade eden Akpunar, ancak işçiler arasında bir takım provokatörler olduğunu, söz konusu kişileri de tespit ettiklerini söyledi. Bu sözler üzerine işçiler Akpunar'a tepki gösterdi ve aralarında provokatör olmadığını ve herkesin liman işçisi olduğunu dile getirdi ve sendikanın tutumunu eleştirdi. Akpunar, "Biz sizlerin sorun ve sıkıntılarınızı yetkililere aktardık, onlar da kendi aralarında gereken değerlendirmeyi yapacaklardır. Kimsenin kimseye ihanet ettiği yok. Böyle düşünmenizi hoş karşılamıyoruz" dedi.

Akpunar'ın açıklamasının ardından işçiler MIP Hizmet Binası önünde bir süre daha durduktan sonra toplu olarak Liman-İş Mersin Şube Binası'na geçerken, eylem de olaysız bir şekilde sona erdi.