BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.465,37
HABER /  GÜNCEL

Libya'nın yeni seçim yasası açıklandı

Libya'da Muammer Kaddafi'nin devrilmesi ardından Haziran ayında yapılacak ilk seçimler öncesinde, Libya Ulusal Geçiş Konseyi, yeni seçim yasasını açıkladı.

Abone ol

Libya'da Muammer Kaddafi'nin devrilmesi ardından Haziran ayında yapılacak ilk seçimler öncesinde, Libya Ulusal Geçiş Konseyi, yeni seçim yasasını açıkladı.

Yasanın açıklanması, nasıl bir seçim sistemi kullanılacağı konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle gecikmişti. Libya'da son bağımsız ve özgür seçimler 1950'li yıllarda yapılmıştı.

Yeni seçim yasasının hazırlanması sırasında yaşanan kargaşa ve anlaşmazlıklar, 42 yıl Muammer Kaddafi yönetimi altında yaşayan Libya'nın demokrasiye geçiş sürecine ne kadar hazırlıksız olduğunu da ortaya koydu.

Geçiş Konseyi bir kaç kez yasayı açıklamış ancak anlaşmazlıklar nedeniyle pazarlıklara yeniden başlanmıştı.

Yasanın son hâline göre, 200 üyeli bir parlamentoda 80 sandalye siyasî partilere, 120 sandalye ise bağımsızlara ayrılıyor. Bu dağılım, Kaddafi yönetimi artında yasaklı olan ve Libya siyasetine yeni yerleşmeye başlayan siyasî partilerin seçimlere hazır olmayacağı endişelerini yansıtıyor.

Yasa, partilerin göstereceği adayların yarısının kadın olmasını da zorunlu kılıyor. Böylece, yeni parlamentonun yüzde 20'sinin kadınlardan oluşması hedefleniyor.

Yeni seçim yasasına göre, Geçiş Konseyi'nin üyeleri ya da Kaddafi yönetiminin destekçileri seçimlerde aday olamayacak.

Seçim bölgeleri ve sandalye dağılımıyla ilgili ayrıntıların iki hafta içinde kesinleşmesi bekleniyor.