BIST 10.103
DOLAR 32,38
EURO 34,71
ALTIN 2.403,89
HABER /  DÜNYA

Libyalı savaşçıdan müthiş itiraflar

Kaddafi'ye karşı savaşan isyancıların lideri daha önce Afganistan'da koalisyon güçlerine karşı savaştığını söyledi

Abone ol

Libya’nın doğusundaki en stratejik şehirlerden biri olan Ecdebiye bu sabah itibarıyla yeniden isyancıların kontrolüne geçti. İsyancıların liderlerinden Abdül Hakim el Hasidi ise bir gazeteye verdiği röportajda Irak’taki müttefik güçlerle savaşta ön saflarda olan cihatçıların Muammer Kaddafi rejimiyle savaşta da önemli rol oynadığını söyledi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

İtalyan Il Sore 24 Ore gazetesine konuşan el Hasidi, Libya’nın doğusundaki Dema bölgesinden Irak’taki koalisyon güçlerine karşı savaşması için “25 civarında” savaşçı toparladığını söyledi. El Hasidi, “Bunların bazıları Ecdebiye’de de ön saflarda” dedi.

EL KAİDE ÜYELERİ DE İYİ MÜSLÜMANLAR

Savaşçılarının “vatansever ve iyi Müslümanlar olduğunu, terörist olmadığını” söyleyen el Hasidi, El Kaide üyelerinin de iyi Müslümanlar olduğunu ve bir işgalciye karşı savaştığını söyledi.

El Hasidi’nin bu açıklamaları Çad Devlet Başkanı İdris Debi Itno’nun, El Kaide’nin, Libya’da isyancıların kontrolünde bulunan bölgelerdeki askeri cephanelikleri yağmaladığı ve “yerden havaya füzeler dahil” silahları ele geçirerek kendi sığınaklarına götürdüğünü duyurmasının hemen ardından geldi.

"BEN DE AFGANİSTAN'DA SAVAŞTIM"

El Hasidi, kendisinin de daha önce Afganistan’da “yabancı işgali”ne karşı savaştığını, ancak “2002’de Pakistan’da Peşaver’de yakalandığını” söyledi. El Hasidi daha sonra ABD’ye teslim edildi oradan da Libya’ya gönderilerek 2008’de serbest bırakıldı.

ABD ve İngiltere hükümet kaynakları El Hasidi’nin 1995-1996 döneminden Derne ve Bingazi’de düzenlediği gerilla saldırılarıyla onlarca Libyalı askerin ölümüne yol açan Libya İslami Mücadele Grubu’nun (LIFG) bir üyesi olduğunu belirtti.

LIFG, resmen El Kaide bünyesinde olmasa da, ABD ordusunun West Point akademisi iki örgüt arasındaki işbirliğinin artan bir işbirliği içinde olduğunu açıkladı. 2007 yılında, müttefik güçlerinin Sincar’da ele geçirdiği belgeler LIFG üyelerinin Suudi Arabistan’ın ardından Irak’taki en büyük ikinci güç olduğunu ortaya koydu.

Bu ay başında El Kaide destekçilerine Libya’daki ayaklanmayı desteklemeleri için çağrı yapmış ve isyan sonucunda Libya’da “İslam çağı” başlayacağını belirtmişti.

İSYANCILAR ECDEBİYE'Yİ ELE GEÇİRDİ

Bu arada, isyancıların bütün gece süren çatışmaların ardından bugün sabah saatlerinde Ecdebiye’nin kontrolünü yeniden ele geçirdiği bildirildi.

İsyancı Sarhag Agouri, “Dün gece her şey savaşçılarımız tarafından yok edildi” dedi.