BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Libyalı isyancılar Türk Jetlerini bekliyor

ABD ve İngiltere’nin Muammer Kaddafi rejimine karşı yardım etmeyi düşündüğü Libyalı isyancıların, asıl Türkiye’nin askeri yardımını istediği iddia edildi

Abone ol

 ABD ve İngiltere’nin Libya’daki şiddeti durdurmak için uçuşa yasak bölge oluşturmayı tartıştığı sırada doğu kenti Bingazi’ye giden Guardian muhabiri Martin Chulov, twitter hesabında şöyle yazdı: “İsyancılar, Kaddafi’nin jetlerine karşı Türk Hava Kuvvetleri’nin devreye girmesinden memnun olacaklarını söyledi. ABD’nin herhangi bir rol oynamasına kesinlikle karşı çıkıyorlar.”

Chulov ABC’ye de şu açıklamaları yaptı: “Dün isyancıların komutanıyla konuştum. Uçuşa yasak bölgeye sıcak baktıklarını ve ülke dışından askeri tedarike hazır olduklarını söyledi. Özellikle Türkiye’den yardım bekliyorlar. Müslüman olması nedeniyle Türkiye Libya’nın bu kısmında seviliyor. Türkler isyancılara Kaddafi’ye karşı mücadelelerinde ekipman sağlamak ya da herhangi bir konuda yardım etmek isterse, hoş karşılanacak.

TÜRKÜM DEDİM KURTULDUM

Bu arada, geçen hafta Trablus’tan kaçmaya çalışan bir İrlandalının da Türk olduğunu söyleyerek havaalanına girebildiği ortaya çıktı. Libya’ya iş gereği giden İrlandalı Don Getty, Irish Independent gazetesine çatışmalar çıktıktan sonra yaşadıklarını şöyle anlattı: “Başlangıçta olanlarla baş edebileceğimi düşüdnüm ama Trablus’ta çatışmalarla korkmaya başladık.

 Geceleri yattığımda sürekli silah sesleri duyuyordum. Daha sonra 23 Şubat’ta eşimle görüştüm; bana Dışişleri Bakanlığı ile görüştüğünü ve havaalanına gitmem gerektiğini söylediklerini iletti. Ertesi gün havaalanına gittiğimde, kendimi bir konser alanında gibi hissettim. Herkes delirmiş gibiydi, insanlar birbirlerini iterek kendilerini göstermeye çalışıyorlardı. Önlere doğru ilerlediğimde güvenlikçilerin, ‘Sadece Türk vatandaşları geçebilirler’ dediklerini duydum ve ‘Ben de Türk’üm’ diye bağırdım. Beni bu sayede havaalanından içeri aldılar ve ülkeme dönebildim.”