BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,94
ALTIN 2.446,74
HABER /  GÜNCEL

Fareler kalbini yenileyebiliyor

Bilim insanları yaptıkları araştırmada farelerin kalbini yenileyebildiğini belirledi.

Abone ol
Bilim insanlarının yaptığı araştırmada yeni doğan farelerin zarar gören kalbini yenileyebildiği belirlendi.

ABD’nin Teksas Üniversitesinden bilim adamları, bir günlük fare yavrusunun kalbinin sol karıncığındaki kas dokusunun yüzde 15’ini aldı. 24 saatlik farenin, iz kalmaksızın zarar gören kalp kasını yenilediği görüldü.

Bir hafta sonra ise memelinin bu yeteneğini kaybettiği tespit edildi. “Science” dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları, kalp krizinden sonra insanlarda da zarar gören kalp bölgesinin kendini onaramadığına dikkati çekerek, fareler üzerindeki araştırmanın ileriki yıllarda kalp hastalıklarının tedavisinde umut olabileceğini vurguladılar. Daha önce yapılan bir araştırma, Ganj Nehri’nde yaşayan ve hemen her akvaryumda bulunan zebra balığının bir hafta içinde kalp kasının yüzde 20’sini yenileme yeteneğine sahip olduğunu göstermişti. Bilimadamları, balığın zarar görmüş kalp kasını yenilemesinde kritik rol oynayan küçük bir protein keşfetmişti.

RADYASYONSUZ MEME KANSERİ TEŞHİSİ

Rus bilim insanları tarafından geliştirilen ve ABD, Kanada ile birçok Avrupa ülkesinde tarama amaçlı kullanılan “MEİK” isimli cihaz ile meme kanseri 30 saniyede iğnesiz ve radyasyon yaymadan teşhis edilebiliyor. Türkiye’de şu anda birçok hastanede alandaki uzman hekimler tarafından incelenen cihazın, hiçbir teknoloji ile saptanamayacak kadar küçük 1 milimetre altındaki kanser oluşumları saptayabildiğinden çok erken dönemde teşhis imkanı verdiği öne sürülüyor.

Meme kanseri teşhisinde kullanılan ve radyasyon ışınları yayması nedeniyle zararları tartışılan, aynı zamanda en önemli tanı yöntemi olan “mamografiye” alternatif olup olmayacağı tartışılıyor. Cihaz, meme kanseri teşhisinde mevcut yöntemlere göre oldukça pratik kullanımı ile kanserin erken teşhisinde önemli bir avantaj sağlıyor.