BIST 10.155
DOLAR 32,38
EURO 34,71
ALTIN 2.394,91
HABER /  GÜNCEL

'Libyalı isyancılar arasında İslamcılar da var'

İngiltere savunma bakanı Liam Fox, Libyalı muhalif grupların içerisinde İslamcı militanların da olduğunu kabul etti.

Abone ol

İngiltere savunma bakanı Liam Fox, Libyalı muhalif grupların içerisinde İslamcı militanların da olduğunu kabul etti.

Fox, Libya demokrasiye doğru ilerledikçe bu tür radikal grupların da kenara itilmesi gerektiğini ifade etti.

Libya muhalefetinin liderleri geçen hafta yaptıkları açıklamada, Adülfettah Yunus'un ölümünden radikal İslamcı bağları olan militanların sorumlu olduğunu ifade etmişti.

Savunma bakanı Fox, BBC'ye yaptığı açıklamada Yunus'un ölümünden kimin sorumlu olduğunun henüz belli olmadığını söyledi.

İsyancı yönetimin bakanlarından Ali Tarhuni tarafından yapılan açıklamaya göre, Yunus'u Übeyde İbni Cerrah Tugayı isimli örgüt öldürdü.

Petrol Bakanı Tarhuni konuya ilişkin bilgiyi grubun liderinden aldıklarını kaydetti.

Kaddafi yönetiminin sözcücü Musa İbrahim ise Yunus'un El Kaide tarafından öldürüldüğünü, isyancılar arasında en güçlü kesimin bunlar olduğunu söyledi.

Sözcü İbrahim 'bu İngilizlerin suratına inen bir tokattır; tanıdıkları konsey kendi ordularının komutanını korumaktan aciz' dedi.

İsyancıların oluşturduğu Ulusal Geçiş Konseyi'nin başkanı Mustafa Abdülcelil, General Yunus'un bir adli komisyon önüne çıkmak üzere cepheden çağırılmış olduğunu, Bingazi'ye giderken silahlı bir çete tarafından öldürüldüğünü duyurmuştu.

Abdülcelil, Yunus'un Kaddafi yanlısı saldırganların suikasti sonucu öldüğünü, sorumluların elebaşını yakaladıklarını söyledi.

Yunus, Şubat ayındaki ayaklanmanın başlamasına dek Muammer Kaddafi'nin içişleri bakanıydı.

Saf değiştirmesi de isyancılar için önemli bir moral kaynağı olarak görülmüştü.

Trablus'taki BBC muhabiri Paul Reynolds, isyancılar arasında yine de generale güvenmeyenler olduğunu; hükümet yandaşlarının ise onu hain olarak gördüğünü söylüyor.

Yunus'un operasyonlar konusunda sorgulanmak istenmesinin gerisinde de Kaddafi ile bağlantılarının sürdüğü şüphesi bulunduğu yolunda haberler var.

Saldırıda generalin iki yardımcısı, Albay Muhammed Hamis ve Nasır el Mezkur da hayatını kaybetti.

İsyancılar beş aydır Muammer Kaddafi rejiminin sonunu getirmek üzere silahlı direniş yürütüyor.

İsyancılar Bingazi merkezli olmak üzere ülkenin doğu yakası ile batıdaki Misrata kentini ellerinde tutarken, Albay Kaddafi'nin kuvvetleri başkent Trablus ve ülkenin geri kalanında hakimiyetlerini sürdürüyor.