BIST 9.801
DOLAR 32,49
EURO 34,94
ALTIN 2.430,58
HABER /  GÜNCEL

Libya'da Sirte ve Misrata için mücadele

Libya'da hükümet güçleri ile isyancılar arasındaki mücadele Sirte ve Misrata kentlerinde yoğunlaşıyor. Rusya ise müttefik kuvvetleri iç savaşta taraf tutmakla suçladı.

Abone ol

Libya'nın Sirte şehrindeki gazeteciler, isyancı güçlerin iddialarının aksine, şehrin kontrolünün hala hükümetin elinde olduğunu söylüyor.

Sirte, Kaddafi'nin doğum yeri ve batı Libya dışında Kaddafi güçlerinin kontrolünde olan tek büyük kent.

Şehirden gelen haberlere göre, kamyonetlerin üzerinden makinalı tüfeklerle havaya ateş açan Kaddafi'ye bağlı güçler, isyancı güçlerin ilerlemesini durdurdu.

İsyancılar, şehrin doğusundaki kıyı yolundan şehir merkezine doğru ilerlemeye çalışıyordu.

Günün daha erken saatlerinde ise, koalisyon uçaklarının üzerinde uçtuğu Sirte kentinden patlama sesleri geldiği bildiriliyor.

İngiliz ordusu adına yapılan açıklamada, koalisyon güçlerinin Kaddafi'ye bağlı birliklere mühimmat temin eden bir cephaneliğe saldırdığı açıklandı.

'Müttefikler taraf tutuyor'

AFP haber ajansı, Misrata kentinde de Kaddafi'ye bağlı güçler ile isyancılar arasında çatışmalar yaşandığını bildiriyor.

Reuters haber ajansına isyancı gruplar adına açıklama yapan bir sözcü de, Misrata kentinin bir kısmının kontrolünün hükümet güçlerinin eline geçtiğini kabul etti.

Hükümet ise, Misrata'nın isyancılardan "kurtarıldığını" açıklamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaptığı açıklamada, uluslararası hava saldırılarının bir kısmının sivilleri koruma amacını aştığını söyledi.

Lavrov, saldırıların bir iç savaşta taraf tutmak anlamına geldiğini de ekledi.

Bakan, yaptığı açıklamada hava saldırılarının isyancı güçleri desteklediğini söyledi ve bunun Birleşmiş Milletler kararının bir parçası olmadığını vurguladı.

Libya hükümeti de saldırıların BM kararının ötesine geçtiğinden şikayet ediyor.