BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,85
ALTIN 2.440,43
HABER /  GÜNCEL

Libya'da ölü sayısı yükseliyor

Yönetim karşıtı gösterilerin odağı, Libya'nın ikinci büyük kenti Bingazi. Gösterilerde son üç günde ölenlerin sayısının 84'e yükseldiği ileri sürülüyor.

Abone ol

New York merkezli İnsan Hakları İzleme örgütüne göre Libya'dan son üç günde protesto gösterilerinde ölenlerin sayısı 84'e yükseldi.

Ülkeyi 42 yıldır yöneten Muammer Kaddafi'ye karşı gösterilerin odağındaki kent ülkenin ikinci büyük kenti olan Bingazi.

İnsan Hakları İzleme örgütü, güvenlik güçlerinin protestolara müdahalesi sonucu, çok sayıda kişinin de yaralandığını duyurdu.

Muhalefetin bastırıldığı ülkede, nadiren bu tür gösteriler düzenleniyor.

Tunus ve Mısır'da onlarca yıl iktidarda kalan liderleri deviren halk ayaklanmaları, diğer Arap ülkelerinde de demokrasi yanlılarını cesaretlendirmiş durumda.

Gösterilerin süreceği söylenen ülkede, devlet medyası misilleme tehdidinde bulunuyor.

Yönetim karşıtı gösterilerin düzenlendiği Libya'da gece saatlerinde internet erişiminin kesildiği bildirildi.

Medyaya getirilen sınırlamalar ülkeden alınan haberlerin bağımsız kaynaklarca doğrulanmasını zorlaştırıyor ancak Facebook ve el Cezire'nin arapça internet sayfasına ulaşımın durdurulduğu BBC tarafından doğrulanabildi.

Merkezi ABD'de bulunan ve internet trafiğinin gözetiminde uzman olan Arbor Networks şirketinin açıklamasında, dün Libya'da internet erişiminde kısıtlamaların olduğunu, geceyarısı da internet erişiminin "aniden kesildiği" belirtildi.

Öte yandan özel güvenlik güçlerinin Bingazi'deki protesto kamplarına baskın yaparak, bölgeyi temizlediği belirtildi.

Görgü tanıkları, özel birliklerin sabaha karşı kentteki mahkeme binasının dışında kamp kuran, aralarında avukatlar ve yargıçların da bulunduğu yüzlerce göstericiye baskın düzenlediğini anlattı.

Tanıklar, güvenlik güçlerinin çadırlardaki protestoculara göz yaşartıcı gaz sıktığını söyledi.

Görgü tanıkları, Bingazi'de geniş güvenlik önlemleri alınmasına karşın, gösterilerin yapıldığı mahkeme binası önünde, polis ya da asker bulunmadığını söyledi. Protestocular, toplu halde cenazelerin hastaneden almayı planlıyor.

Beş kentte protestolar yapılmasına karşın, başkent Trablus'ta şimdiye kadar geniş çaplı bir eylemin gerçekleşmemesi dikkat çekiyor.

Sadece Trablus'ta, Arap dünyasının en uzun süre iktidarda kalan lideri olan Muammer Kaddafi'nin taraftarları gösteri düzenledi.

O zamanlar albay olan Kaddafi, 1969'da bir darbeyle işbaşına gelmişti.