BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,91
ALTIN 2.438,95
HABER /  DÜNYA

Libya'da isyanın en kanlı günü!

Libya'da başlayan Kaddafi karşıtı gösterilerde Kaddafi'ye bağlı güçler ülkeye bomba yağdırdı.

Abone ol

Libya'da Devlet Başkanı Muammer Kaddafi karşıtı gösteriler bugün en kanlı gününe girdi. Kaddafi'ye bağlı güçler ülkenin doğusuna bomba yağdırdı. El Arabiya teleziyonunun verdiği bilgilere göre çatışmada ölenlerin sayısı 13 iken El Cezire, ölenlerin sayısını 50 olarak duyurdu. Yaralıların sayısı ise 300'ün üzerinde.

GÖSTERİLERE MÜDAHALE EDİLDİ

Libya'nın başkenti Trablus'ta düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalede bulunduğu belirtildi. Tajura mahallesinde düzenlenen gösteride Muammer Kaddafi'nin istifasını isteyen yaklaşık 1500 protestocuyu dağıtmak için güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz kullandığı ve silah sesleri duyulduğu kaydedildi.

Göz yaşartıcı gaz atıldığı sırada kısa bir süre için dağılan kalabalığın yeniden bir araya gelerek gösteriye devam ettiği belirtildi.

RAS LANUF'TA ÇATIŞMA

Libya'nın doğusundaki Ras Lanuf'ta Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerle yönetim karşıtları arasında çatışmalar çıktığı bildirildi.El Cezire televizyonunun haberinde, başkent Trablus'un 50 kilometre batısındaki Zaviye'de de Kaddafi güçleriyle muhalifler arasında çatışmalar olduğu belirtildi. Çatışmaların devam ettiği kaydedildi, ancak ayrıntılı bilgi verilmedi.

CUMA SIRASINDA PROTESTO

Libya'daki halk ayaklanmasının ardından on binlerce Kaddafi karşıtı Bingazili, Şüheda Meydanı'nda bir araya gelerek cuma namazı kıldı ve protesto gösterisinde bulundu.Kent meydanında on binlere Bingazili Müslümana hitap eden Şeyh Namel Sate, Libya halkının 42 yıllık Kaddafi döneminde büyük baskılar gördüğünü, çok kötü uygulamalarla yüz yüze geldiğini belirtti.

"Kaddafi çok kan döktü, çok kötü şeyler yaptı. Çok çektik, artık yeter! Libya'da yeni bir dönem başlıyor" diyen Şeyh Sate, halk ayaklanmasıyla birlikte kardeşlik, saygı ve huzur dolu bir dönemin tohumlarının atıldığını söyledi.

Sate, Bingazi'de nispeten çatışmasız bir ortam yaşanırken, Trablus'taki Libyalıların Kaddafi askerlerinin kötü muamelesiyle yüz yüze olduğunu ifade ederek, "Bu cuma günü Allah'a yakarıyoruz, Allah Trablus'taki kardeşlerimizi Kaddafi'den korusun. Kardeşlerimizin yanındayız" dedi.

Libya halkına destek veren tüm ülkelere şükranlarını dile getiren Sate, seslerini dünyaya duyuran gazetecilere de minnettar olduklarını kaydetti.

Bingazi'deki şiddetli yağmura rağmen Şüheda Meydanı'da toplanan on binlerce kişi, cuma namazının ardından Kaddafi aleyhinde sloganlar attı. Kaddafi dönemi öncesinde kullanılan kırmızı, siyah ve yeşil renklerden oluşan Libya bayrakları açan göstericiler, üzerinde Kaddafi karikatürleri bulunan dövizler taşıdı.

Göstericiler, Kaddafi'nin temsili yeşil kitabını yakarken, cuma namazını kıldıran Şeyh Sate'ye sevgi gösterisinde bulundu.

Meydanda bulunan tankların üzerine çıkan göstericiler, daha sonra araçların klaksonlarını çalarak dağıldı. Bazı göstericilerin otomatik tüfek ve roketatar gibi ağır silahlar taşıdığı görüldü.

GAZETECİLER OTELDEN ÇIKARILMADI

Libyalı yetkililer, başkent Trablus'ta cuma namazından sonra muhalefetin yapması beklenen protestoları haber yapmak için otelden çıkmak isteyen yabancı gazetecilere engel oldu. Trablus'da gazetecilerin kaldığı Rixos otele gelen güvenlik güçleri otelden çıkmaya çalışan basın mensuplarını engelledi.

Libya hükümet sözcüsü Musa İbrahim, El Kaide üyeleri tarafından planlandığını iddia ettiği muhtemel gösterilere gazetecilerin katılmasının şiddet olaylarını tetikleyebileceğini, bu yüzden gazetecilerin otelde tutulduğunu söyledi.

Rixos'da resmen organize edilmiş medya ziyareti kapsamında yaklaşık 130 gazeteci bulunuyor. Bu gazetecilerin faaliyetleri yetkililer tarafından izleniyor.