BIST 10.216
DOLAR 32,35
EURO 34,91
ALTIN 2.404,91
HABER /  GÜNCEL

Libya'da isyancılar: Sirte elimizde

Kaddafi'nin doğduğu yer olan Sirte'nin isyancı güçlerin eline geçtiği yolunda henüz doğrulanamayan haberler gelirken Libya hükümeti sözcüsü, hava saldırılarına devam edilmesinin gereksiz olduğunu söyledi.

Abone ol

Libya'daki muhalif güçler, hükümet birliklerine karşı güçlü ilerleyişini sürdürüyor.

Libya lideri Kaddafi'nin doğduğu yer olan Sirte'nin isyancı güçlerin eline geçtiği yolunda henüz doğrulanamayan haberler bulunuyor. Sirte, önceki saatlerde de uluslararası güçlerin hava saldırısına uğramıştı.

Bingazi'de isyancı güçlerin sözcüsü, Sirte'nin ellerinde olduğunu bildirdi. İsyancılar, hava saldırılarının da yardımıyla, Brega ve Ras Lanuf petrol limanlarında kontrolü ele geçirmişlerdi.

Libya hükümeti, NATO'yu sivil halka "terör saçmak"la, ülkeyi zayıf ve küçük düşürmeye yönelik küresel plan çerçevesinde vatandaşlarını öldürmekle suçladı.

Libya hükümetinin sözcüsü İbrahim Musa, BM'ye tanınan sivilleri koruma yetkisini aştığını savundu ve hava saldırılarına devam edilmesinin gereksiz olduğunu vurguladı.

Öte yandan Libya'daki şiddetten kaçan tekneler dolusu Afrikalı, İtalya'nın güneyindeki Lampedusa adasına varmaya başladı. Sadece haftasonunda varan Afrikalının sayısı, iki bine yaklaşıyor. Yetkililer, adada Libya, Tunus, Eritre ve Somali'den gelen altı bine yakın mülteci bulunduğunu bildirdi.

NATO, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya konusundaki kararını tüm yönleriyle uygulamayı kabul etmişti.

NATO üyeleri, Konseyin Libya hakkında aldığı kararların bütün unsurlarıyla NATO tarafından üstlenilmesi konusunda anlaştı.

Buna göre NATO, hava saldırıları dahil olmak üzere tüm hava operasyonlarının komutasını üstlenmiş oluyor.

İsyancılar Batı'ya ilerliyor

Libyalı muhalifler, Batı'da, Kaddafi'ye bağlı güçlerin terkettiği kent ve kasabalara doğru ilerleyişlerini sürdürüyor.

Başkent Trablus ve Sirte'de dün gece patlama sesleri duyulduğu bildirildi.

Devlet televizyonu kentlerdeki patlamalara "Haçlı ve sömürgeci güçlerin düzenlediği bombardımanın yol açtığı" ifadesine yer verdi.

Hükümet sözcüsü de Sabha kentinin hedef alındığını söyledi.

Libya liderinin kalesi konumunda olan Sirte, isyancı güçlerin ulaştığı söylenen Nufeyle kentinin 100 kilometre batısında yer alıyor.

İsyancılar önceki saatlerde de doğudaki sahil kasabaları Ras Lanuf, Brega, Ukeyla ve Bin Cevad'ı ele geçirmişti.

Koalisyon güçlerinin hava saldırıları sonrası isyancılar dün de Ecdebiye Limanı'nı ele geçirmişlerdi.

Ülkenin doğusunda önemli tüm petrol tesisleri halen isyancıların kontrolünde.