BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.410,42
HABER /  GÜNCEL

Liberya'da binlerce ebola vakası bekleniyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Liberya'da ebola vakalarının katlanarak arttığını ve gelecek üç hafta içinde binlerce yeni vaka beklendiğini açıkladı. Bu yıl Gine, Liberya, Sierra Leone ve Nijerya'da en az 2100 kişi, ebola virüsüne yakalanarak öldü.

Abone ol

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Liberya'da ebola vakalarının katlanarak arttığını ve gelecek üç hafta içinde binlerce yeni vaka beklendiğini açıkladı.

Örgüt, ebola salgınını kontrol altına almak için uygulanan, virüs taşıyanlarla yakın temastan uzak durma ve koruyucu giysilerle gereçler kullanma gibi geleneksel yöntemlerin Liberya'da yeterli sonucu vermediğini açıkladı.

Bu yıl Batı Afrika ülkelerinden Gine, Liberya, Sierra Leone ve Nijerya'da en az 2 bin 100 kişi, ebola virüsüne yakalanarak can verdi. Virüsün 79 sağlık görevlisinin de ölümüne yol açtığı kaydedildi.

WHO, ebola salgınının durdurulabilmesi için yardım çalışmalarının üç-dört kat artırılması gerektiğini vurguladı.

Özellikle Liberya'nın Montserrado bölgesinde ebola hastaları için 1000 adet yatağa ihtiyaç duyulmaktayken, sadece 240 yatağın mevcut olduğu; bu yüzden hastaların sağlık merkezlerinden geri çevrildiği belirtildi.

Ülkede virüsün yayılışının yoğun olduğu ve hastalığa yakalanmış insanları taşıyan taksilerin salgının yaygınlaşmasında büyük rol oynadığı kaydedildi.

Ebola virüsü insandan insana, virüslü kan, beden sıvıları veya organları ya da virüs bulaşmış ortamlarla dolaylı temas yoluyla geçiyor.

BBC'nin sağlık editörü James Gallagher, Gine, Sierra Leone ve Liberya'nın ebola salgınının odağında olduklarını, bu durumun nedenlerinin tam olarak anlaşılamadığını ve bunun yanıtının bulunmasının salgınla baş edilebilmesi için büyük önem taşıdığını söylüyor.

Cenaze geleneklerinde, ölü bedenine dokunulması ve yakınında yemek yenmesi gibi farklılıklar da incelenmekte.

Bir diğer nokta da Liberya'daki iç savaş ardından harabe halinde kalmiş olan sağlık sisteminin durumu. Ebola virüsünün sağlık görevlilerinin ölümüne yol açmasından önce Liberya'da 100 bin kişiye bir doktor düşüyordu.