BIST 9.998
DOLAR 32,37
EURO 34,88
ALTIN 2.394,09
HABER /  POLİTİKA

Leyla Zana ilk kez anlattı

Leyla Zana 1994 yılında ifadesinin alındığı sırada savcının dövmek için üzerine yürüdüğünü anlattı...

Abone ol

Leyla Zana, 1994’te gözaltındayken tutuklanmasını isteyen savcıyla yaptığı tartışmayı, ilk kez, bu hafta çıktığı bir TV programında anlattı.

Leyla Zana Kürt siyasetinin en çok tartışıman ve kimilerince de sembol isimlerinden biri. 1994 yılındaki olaylı yemin töreninde yaptığı konuşmayla tanıdık. 17 yıl sonra yeniden Meclis'e girmeye hazırlanıyor. 

Bağımsız aday Zana, kürsüde bulunduğu sırada saçındaki üç renkli örgünün öyküsünü ve savcının üzerine nasıl yürüdüğünü açıkladı. Radikal gazetesi yazarı Oral Çalışlar, Zana'nın ilginç anısını taşıdı.

ÖRGÜ YAŞLI BİR KADININ HEDİYESİ

(...)Saçına bağladığı üç renkli örgünün öyküsü şöyle: “1991 seçim çalışmalarında bir gelinle karşılaşmıştım. Damat yanında değildi. Damadı sordum. Annesi boynuma sarıldı ve ağlayarak ‘Gitti’ dedi. Ben ‘Herhalde gerillaya katılmıştır’ diye düşündüm. ‘Madem böyle bir şey yapacaktın neden evlendin’ diye içimden söylendim. Sandığım gibi değildi. Arabasına sarı-kırmızı-yeşil eşarplar bağladığı için gözaltına alınmıştı. Anne sarı-kırmızı-yeşil eşarplardan örgü yaptı. ‘Bana söz ver. Madem Meclis o renkleri yasakladı, sen bu renklerle haykıracaksın’ dedi. Ben de ona ‘Hayatıma da mal olsa o renkleri üzerimde taşıyacağım ve bu sözü çiğnetmeyeceğim’ diye söz verdim. Meclis alanına da getirdim.”

DÖVMEK AMACIYLA ÜZERİME YÜRÜDÜ

1994’te gözaltına alınışındaki bir gerginliği de şöyle aktardı: “İfademi alan savcı, öfkeli bir dille Meclis’te kurduğum Kürtçe cümleyi hatırlattı: ‘Siz Kürtçe hakkı istiyorsunuz, aynı şekilde Lazlar ve Çerkesler de anadillerini öğrenmek isterlerse ne olacak?’ Ben de ona ‘Onlara da aynı hakları verirsiniz, bu ülkenin bir zenginliği olur’ cevabını verince çok sinirlendi ve yerinden kalkıp beni dövmek amacıyla üzerime yürüdü. Diğer savcı onu geri çekerek durdurdu.”