BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.324,14
HABER /  DÜNYA

Leoparın postunu dolduracak tahnitçi konuştu

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde iki çobana saldırmasının ardından öldürülen leoparın postu birtakım işlemlerden geçirilmek üzere İstanbul’a ge...

Abone ol

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde iki çobana saldırmasının ardından öldürülen leoparın postu birtakım işlemlerden geçirilmek üzere İstanbul’a getirildi. İhsan Yey, leoparın postunun çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra doldurulacağını belirtti.
Diyarbakır’a gidip leoparın postunu yüzen tahnitçi İhsan Yey, tuzladığı postu alarak İstanbul’a getirdi. Beykoz’da kendisine ait işyerinde işlemlere başlayan Yey, doldurma işlemiyle ilgili süreci anlattı. Tahnitçi İhsan Yey, “Leopar için Diyarbakır’a gittik. Orada işlemlerini gerçekleştirdik: İlk aşama olarak tuzladık. Enfeksiyona uğramasın, tüyleri dökülmesin diye. Bunun dört aşamadan oluşan bir işlem banyosu var. Dün akşam gelir gelmez de bu silsileyi takip ederek asit işlemlerine başladık. Yaklaşık 15 dün sürecek bu işlem. Kalıp gelene kadar suyunu süzüp, dipfrizde bekleteceğiz. Kalıp geldikten sonra onun üstünde bir giydirme işlemi yapacağız. Giydirme işleminde de bütün vücut hatları, yüz ifadelerini en iyi şekilde yerine koyacağız ve hayvan dolmuş dolacak. Dolduktan sonra belli bir kuruma süresi olacak. Kuruma işlemi bitince makyaj tabir ettiğimiz çok ince detaylar üzerinde çalışacağız ve altına doğal yaşamıyla ilgili bir habitat, kaya, ormanlık gibi işlem yapacağız. Onlar da bittikten sonra artık sahiplerine teslim edeceğiz” dedi.
Daha önce Afrika’da av turizmi kapsamında avlanan ve kendilerine gelen 3-4 tane leoparı doldurduklarını anlatan Yey, “Ancak sadece kafalarını doldurduk. Bir tane aslan doldurduk aynı şekilde. Ülkemizde ilk defa böyle bir leoparla karşılaştık ve bütün itina ve marifetimizi göstererek yapacağız” şeklinde konuştu.
Yey, leoparın derisini yüzme işleminin 1,5 saat sürdüğünü belirterek, “Daha hızlı da olabilirdi ama mühim olan bunu zarar vermeden çıkarmaktı. Kemiklere de bir zarar vermek istemedim. Kesip biçme olmasın çünkü veterinerlik fakültesi anatomik olarak inceleyecek ve ders olarak kullanacaklar” dedi.
(İHA)