BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Latife Hanıma acı haber

Ata'nın ölümünü gazeteden öğrenen Latife Hanım, İnönü'ye bu mektubu yazmış.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 734 sayfalık kitap, tarihi sırları günışığına çıkardı. Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 734 sayfalık kitap, tarihi sırları günışığına çıkardı. Kitapta yer alan bilgilere göre Latife Hanım, Atatürk'ün ölümünü gazetelerden öğrenmiş.

10 Kasım 1938'de Atatürk saat 9'u 5 geçe hayata gözlerini yumarken, 2.5 yıllık hayat arkadaşı Latife Hanım'ın göğsüne de adeta bir hançer saplandı. Latife Hanım'ın o günkü duygularını satır satır anlatan bir mektup, Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan ''Cumhurbaşkanlığı Tarihi'' adlı kitapta gözler önüne serildi. Latife Hanım'ın Atatürk'ün ölümünün ardından 11 Kasım 1938 günü Bern'deki bir hastane odasından Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye yazdığı orijinal mektubun tam metni şöyle:

İNÖNÜ'YE MEKTUP

''Çok aziz ve muhterem Şefim Bu sabah, aylardan beri yattığım bir hastahane odasında, mutad üzere gelen gazeteleri görünce beynimden vurulmuşa döndüm. On üç senedir çektiğim azabı bütün vicdanıyla tartmış, beni her suretle korumuş olan zatı devletinizin, bu büyük felaketle ne kadar sarsıldığımı tahmin buyuracağına eminim. Şu anda, beni, millet ve memleket adına müteselli eden, O'nun taşıdığı ağır mesuliyetin sizin omuzlarınıza yüklenmiş olmasıdır. Size ne derin bir samimiyetle hitabettiğimi bilirsiniz. Bütün merbutiyetimle daima muvaffakiyet, sıhhat ve uzun ömür dilerken, bu kanatları kırık ve hasta kızınızı şefkat ve himayenizden mahrum etmemenizi rica eder, mübarek ellerinizden öperim. Latife...”

Türk Ordusu'nun İzmir'e girişinin ikinci günü Latife Hanım, Başkumandan Mustafa Kemal'in şehre geldiğini duydu (11 Eylül 1922). Bunun üzerine karargâha giderek Atatürk'ten güvenlik gerekçesiyle Göztepe'deki konaklarında kalmasını istedi. Atatürk, bu çağrıyı memnunlukla karşıladı... Bu tanışma, taraflar arasında devamlı haberleşmenin başlangıcı oldu. Mustafa Kemal 1923'te annesinin ölümü dolayısıyla gittiği İzmir'de Latife Hanım'la evlendi (29 Ocak 1923). 1925 yazında Doğu Anadolu gezisinde aralarında geçen tatsız bir tartışmadan sonra 5 Ağustos 1925 tarihinde boşandılar.

NELER YOK Kİ

Cumhurbaşkanlığı Tarihi isimli büyük boy kitapta vesikalı ekmek döneminden, Winston Churchill'in İsmet İnönü'ye yazdığı duygu dolu mektuba kadar bir çok konuda gizli kalmış belgeler günışığına çıkarılıyor. Atatürk'ün Yüzbaşı Fahri'ye Korutürk soyadını verdiğini anlatan belgelerin de bulunduğu kitapta, askerlerin Korutürk'e verdiği uyarı mektubu da ilk kez kamuoyuna açıklanıyor. Kitaptaki bilgilere göre dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren tarafından yine dönemin Cumhurbaşkanı Fahri korutürk'e verilen uyarı mektubu "Türk Silahlı Kuvvetlerinin Görüşü" başlığını taşıyor. Uyarı mektubunun aslının Korutürk tarafından alındığı anlatılıyor.

Kaynak:Bugün