BIST 10.020
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.430,55
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Laparoskopik cerrahisi işe yaradı

Ameliyatı kolaylaştıran Laparoskopik yönetmi halkın ilgisini çekiyor

Abone ol

İlk defa Sungurlu Devlet Hastanesi'nde yapılmaya başlanan tek trokardan Laparoskopik Cerrahisi (SILS) ile safra kesesi ameliyatlarına rağbet her geçen gün artıyor.

Sungurlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Metin Karan, Türkiye'de sayılı merkezlerde gerçekleştirilen bir teknik olan SILS yöntemiyle safra kesesi ameliyatının Çorum'da ilk kez Sungurlu Devlet Hastanesi'nde başladığını söyledi. Karan, bu yöntemle bugüne kadar onlarca hastanın ameliyat edilerek sağlıklarına kavuşturulduğunu belirtti.

OPERASYON 22 DAKİKAYA İNİYOR

Çorum'da ilk, Türkiye'de sayılı merkezde yapılan tek trokardan Laparoskopik Cerrahisi (SILS) ile safra kesesi ameliyatlarının Sungurlu Devlet Hastanesi'nde yapılmasının büyük bir başarı olduğunu söyleyen Başhekim Dr. Karan, ''Hastanemizde Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cihangir Akyol tarafından yapılan bu ameliyatın önemi, tekniğinden kaynaklanmaktadır. Ameliyat tek delikten, göbeğin içinden yapıldığı için iz kalmaz. Normal laparoskopik kolesistektomi dediğimiz kapalı ameliyatlarda ise 4 delik açılır. Eski ameliyatlar bir ile bir buçuk saat sürerken kapalı ameliyatlar 40 ile 60 dakika sürmektedir. SILS tekniğinde ise maksimum 22 dakika sürmektedir. Ayrıca hastanemizde tüm laparoskopik ameliyatlar yapılmaktadır" dedi

NORMAL HAYATINA GEÇMESİ 1 GÜN ALIYOR

Safra kesesi ameliyatı olması gereken, durumu uygun her hastaya bu tekniği uygulayabildiklerini söyleyen Dr. Metin Karan, "Bu tekniğin başka bir özelliği ise açık ameliyatta hastanede yatış süresi 3-4 gün iken, bu teknik ile yapılan ameliyatlarda bir günü geçmemektedir. Hasta herhangi bir ağrı veya acı hissetmediği için günlük hayatına ve iş ortamına hemen geçebilmektedir" şeklinde konuştu.

Laparoskopik tekniğin cerrah için de oldukça konforlu olduğunu vurgulayan Başhekim Dr. Karan, ilk ameliyatta hastanın yaklaşık 30 dakika sonra odasında istirahata çekildiğini, aynı gün yemek yemeye başladığını ve ertesi gün sabah ise taburcu olduğunu söyledi.