BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kuzey Kore: Savaşın ayırdığı ailelerin görüşme planlarını iptal edebiliriz

Kuzey Kore, ABD ile ortak tatbikat düzenleyen olan Güney Kore ile varılan 'aile birleşimi' anlaşmasını iptal edebileceğini duyurdu. Savaşın ayırdığı ailelerin 20 Şubat'ta görüşmesi planlanıyordu.

Abone ol

Kuzey Kore, Kore yarımadasında savaşın ayırdığı ailelerin 2010 yılından sonra ilk defa tekrar bir araya geleceği görüşmeyi uzlaşı sağlandıktan bir gün sonra tekrar ‘iptal edebileceği’ tehdidini savurdu.

Kuzey Kore Ulusal Savunma Komisyonu yazılı açıklamasında, ABD ve Güney Kore’nin ay sonunda düzenlenmesi beklenen ortak askeri tatbikatın gerçekleşmesi durumunda ‘aile birleşimi anlaşmasını’ gözden geçirebileceğini belirtti.

Güney Kore’nin Yonhap haber ajansında yer alan açıklamada Kuzey Kore askeri komisyonu “diyalog ve savaşın” bir arada yürüyemeyeceği uyarısında bulundu.

En son 2010 yılında görüşen aileler 1950-53 yıllarındaki Kore Savaşı sonunda yarımadanın ikiye bölünmesiyle ayrı düşmüştü.

Aileleri bir araya getiren program, Kuzey Kore’nin Güney Kore’yle sınır bölgesine 2010 yılı Kasım ayında ateş açmasından sonra askıya alınmıştı.

Ailelerin 20-25 Şubat tarihleri arasında Kuzey Kore’nin turistik Kumgang Dağı bölgesinde görüşmesi

Kuzey Kore Ulusal Savunma Komisyonu’nun açıklamasında “Biz, ayrı düşen ailelerle ilgili bir anlaşmaya varırken, B-52 bombardıman uçakları Kore’nin batı denizinde bize karşı nükleer saldırı tatbikatı hazırlığıyla meşgul oluyor… Güney Kore bizim itibarımızı zedeler ve rejimimizi karalarsa, biz de anlaşmayı yeniden gözden geçiririz” dendi.

BBC’nin Seul’den bildiren muhabiri Lucy Williamson, Güney Kore Savunma Bakanlığı’nın tatbikatla ilgili yorum yapmayı reddettiğini aktarıyor.

Güney Kore’nin en büyük haber ajansı ise, tatbikatta B-52 uçaklarının ülkenin güney batı kıyılarında eğitim göreceğini bildiriyor.

ABD ve Güney Kore’nin ortak askeri tatbikatı her yıl Şubat ayı civarında gerçekleşiyor.