BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kuzey Irak'ta Ezidi katliamı

Irak Şam İslam Devleti militanlarının Kuzey Irak'ta Sincar kenti yakınlarında bir Ezidi köyünü basarak en az 80 erkeği öldürdüğü, çok sayıda kadın ve çocuğu da kaçırdığı haber veriliyor.

Abone ol

Irak Şam İslam Devleti militanlarının Kuzey Irak'ta Sincar kenti yakınlarında bir Ezidi köyünü basarak en az 80 erkeği öldürdüğü, çok sayıda kadın ve çocuğu da kaçırdığı haber veriliyor.

Eski Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, militanların arabalarla Koço adlı köye gelip katliama giriştiklerini söyledi.

Amerikan ordusuna ait bir insansız uçağın, olaydan sonra başka bir köyün yakınlarında, bu konvoydan iki aracı vurduğu açıklandı.

Militanların İslamiyete geçmeleri için Ezidilere Cuma gününe kadar süre verdiği, köylülerin din değiştirmeyi reddetmesi üzerine saldırıya geçtiği öne sürülüyor.

Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, IŞİD mensuplarına yaptırım öngören bir karar tasarısını onayladı.

'Katliam bir saat sürdü'

Hoşyar Zebari, Washington'daki Ezidi gruplar tarafından duyurulan saldırı haberlerini doğruladı.

Zebari BBC'ye açıklamasında saldırıdan sonra bir insansız bir Amerikan uçağının militanların konvoyuna yönlendirildiğini söyledi.

Amerikan ordusu da insansız uçakların Sinjar yakınlarında IŞİD militanlarına ait belirtilen iki aracı vurduğunu teyit etti.

Zebari Sünni köylerin, Koço ve başka bir Ezidi köyünü koruyacakları taahhüdünde bulunduğunu, ancak IŞİD karşısında sözlerini tutamadığını belirtti.

Saldırıdan kurtulanlarla konuştuğu belirtilen Mahama Halil adlı bir Ezidi milletvekili de katliamın bir saat sürdüğünü belirtti.

Koço köyü yakınlarında yaşayan bir köylü ise bir IŞİD militanına dayanarak, saldırganların beş gün boyunca köylüleri dinlerini değiştirmeleri için ikna etmeye çalıştığını ve vaazlar verdiğini söyledi.

Bu köylü, "Bu kişi bana daha sonra erkekleri toplayıp öldürdüklerini söyledi. Kadınlar ve çocuklar muhtemelen Telafer'e götürüldü. Çünkü yabancı militanlar burada" dedi.

ABD'deki Ezidi Kriz Yönetimi Ekibi adlı gruptan Hadi Pir de köylülere dinlerini değiştirmeleri için süre tanındığını söyledi.

Pir, köylülerin Koço'daki okulda toplandığını, erkeklerin öldürülmesinden sonra kalan köylülerin otobüslerle bilinmeyen bir yere götürüldüğünü belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM), IŞİD'in Irak'ın kuzeyinde Ninova eyaletindeki Şengal (Sincar) bölgesindeki saldırılarında, Ezidi azınlıktan 40 çocuğun öldüğünü açıklamıştı.

BM, saldırıların başlamasından bu yana 1 milyon 200 binin üzerinde Iraklının evlerini terketmek zorunda kaldığını belirtiyor.